USD
НБУ
39.30
Готівка
39.80
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 8 7 3 0 (+1300)
USD
НБУ
39.30
Готівка
39.80
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90

Путін може завершити війну після захоплення Харкова, – ЗМІ

Російські еліти кажуть, що це місто стало б символічною перемогою для диктатора
Путін

Путін

Джерело: відкриті джерела

Російські "політичні еліти" не чекають на "непередбачувані, глобальні та кардинальні" зміни в країні під час нового президентського терміну Володимира Путіна. Як пише незалежне російське видання "Медуза" з посиланням на джерела в Кремлі, уряді РФ та "Єдиній Росії", репресії проти неугодних продовжаться, але це цілком прогнозовано.

"Це держава у стані війни, яка живе під гаслом "Все для перемоги". Точніше президент (Путін, – УНІАН) хотів би, щоб вона так жила. У ній немає місця інакодумцям, геям і таке інше. Все підпорядковане війні", – прокоментувало джерело, близьке до Кремля.

Джерела кажуть, що теракт у "Крокусі" значно не вплине на політичні та військові процеси у РФ.

"Якісь нові контури" російської політичної системи можуть з'явитися лише після закінчення вторгнення в Україну або після укладання хоч би якогось перемир'я. Поки йде війна, чекати на якісь зміни безглуздо", – каже співрозмовник.

Усі джерела "Медузи" впевнені, що Путін збирається продовжувати війну. Проте їхні оцінки щодо того, які він зараз ставить цілі, розходяться. Так, один зі співрозмовників, близьких до Кремля, вважає, що після невдалого контрнаступу ЗСУ Путін "відчув слабкість України і готовий йти до переможного – хоч до Києва. І ціна його не хвилює".

"Треба буде мобілізація – оголосить. Якщо треба буде економіку ще сильніше пересунути на військові рейки – пересуне. Він пішов на принцип", – каже одне з джерел.

Інший співрозмовник, близький до Кремля, навпаки, вважає, що вище керівництво РФ ставить перед собою "реалістичніші цілі", а саме взяття Харкова і поступове закінчення "СВО" після цього. За словами джерел "Медузи", серед "російських еліт" високопосадовці переконані, що армії РФ під силу взяти Харків, а ось подальше просування в глиб України буде "важким".

"Символічно це також перемога. Місто-мільйонник, де багато російськомовного населення", – каже один із співрозмовників.

При цьому всі джерела зазначають: інформації про те, що рішення про масштабний наступ на Харків уже ухвалено, вони не мають. Однак вони сходяться на думці, що це "цілком ймовірний сценарій", який теоретично може вимагати нової хвилі мобілізації.

Новини за темою: Чи є загроза повторного наступу росіян на Київ, Харків і Суми? Відповідає речник ДПС Андрій Демченко

Синєгубов відповів на повідомлення про нібито плани Путіна по захопленню Харкова

Росіяни без бою не змогли захопити жодне місто в Харківській області, зокрема й обласний центр. Окупанти можуть лише обстрілювати цивільне населення з літаків та артилерії, говорить глава Харківської ОВА. За його словами, за 761 день повномасштабної війни росіяни не змогли в бою захопити жодне велике українське місто. Зокрема й місто Харків.

"Перемогти незламних харків'ян не змогли ні в 2022-му, ні в 2023-му, як і втримати позиції в населених пунктах області", – йдеться в заяві.

Синєгубов додав, що вже третій рік люди чують про те, як диктатор Володимир Путін хоче "взяти" Харків.

"Середньовічна тактика варварів: те, що не можуть взяти на полі битви, – обстрілюють ракетами, літаками та артилерією. Тому божевільні фантазії окупантів супроводжуються щоденними обстрілами цивільного населення", – написав він.

За його словами, знищення будинків мирних людей, це єдине, що можуть чинити окупанти від безсилля на фронті. Також очільник області наголосив, що на подібного роду "заяви" українські захисники мають єдину і справедливу відповідь, вони демонструють її на полі бою.

Що цьому передувало

Російські ЗМІ поширюють інформацію про підготовку до прихованої мобілізації для "оточення Харкова". Водночас мер міста Ігор Терехов називає це черговою ворожою ІПСО.

У російському виданні "Верстка" 22 березня з'явився матеріал про те, що Міноборони РФ нібито планує масовий набір в армію і готується до прихованої мобілізації для оточення Харкова.

"Осаджувати найбільше місто на сході України відправлять тих, хто зараз прикриває кордони від обстрілів ЗСУ під Бєлгородом і Курськом. А їх змінять строковики – без місяця дембеля – і резервісти", – йдеться у статті.

Як повідомляє видання, до лав російської армії найближчим часом планують набрати щонайменше 300 тисяч осіб. Їх всіх відправлять на фронт в Україну.

За словами мера Харкова Ігоря Терехова, це все просто російська ІПСО, щоб налякати харків'ян.

"Харків'яни – виважені люди, вони все розуміють. Росіяни роблять все, щоб це тиснуло на людей, щоб люди боялися. Але ми переживали й скрутніше становище, і цей виклик переживемо. Харків – залізобетон", – наголосив мер.

При цьому на Харківщині планують евакуацію з кількох прифронтових районів. Розглядається примусова евакуацію дітей з Богодухівського та Харківського районів. На початку березня 2024 року Рада оборони Харківської області підтримала проведення примусової евакуації сімей з дітьми з 18 населених пунктів у двох громадах. Йшлося про 18 населених пунктів Великобурлуцької та Вільховатської громад, де примусово евакуюють дітей з їхніми батьками чи людьми, які їх замінюють.

Читайте також:
Російські війська можуть використовувати супутникові системи, виготовлені в Україні, – розслідування Російські війська можуть використовувати супутникові системи, виготовлені в Україні, – розслідування
Потенційно в Україні можуть мобілізувати 15–20 тисяч засуджених, – Арахамія Потенційно в Україні можуть мобілізувати 15–20 тисяч засуджених, – Арахамія
Відключення електроенергії для населення є малоймовірним, – Камельчук Відключення електроенергії для населення є малоймовірним, – Камельчук
Сили оборони контролюють ситуацію навколо Часового Яру, і окупанти не зможуть захопити місто до 9 травня, – речник ОСУВ Сили оборони контролюють ситуацію навколо Часового Яру, і окупанти не зможуть захопити місто до 9 травня, – речник ОСУВ "Хортиця"