USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Росія модернізує бойові літаки, щоб збільшити час польоту: На майже всі Ту-22М3 планує поставити штангу дозаправки

Військові РФ хочуть на майже всі Ту-22М3 поставити штангу дозаправки, яка продовжує політ на кілька годин
Літак Ту-22М3
Джерело: відкриті джерела

Росіяни хочуть модернізувати один з елементів своєї стратегічної авіації, цим самим розширити спектр повітряних загроз для України. У планах – установа штанги дозаправки в повітрі у носову частину, яка перетворює Ту-22М3М по суті на дальній бомбардувальник. Про це повідомляє Defence Express.

Як заявляють самі росіяни, можливість дозаправитись в повітрі збільшує бойовий радіус для Ту-22М3М від 2400 км до 8000 км. Що своєю чергою при крейсерській швидкості в 950 км/год чи навіть максимальній до 2300 км/год в теорії дозволяє Ту-22М3М виконувати політ протягом кількох годин.

"Наразі невідомо, якими темпами російський ВПК може забезпечити конвертацію Ту-22М3 до стандарту Ту-22М3М. Але якщо брати горизонт планів ворога, то виходить, що РФ хоче таким чином модернізувати усі свої Ту-22М3 (за оцінками ГУР МОУ, на серпень цього року рашисти мали всього 31 такий справний бомбардувальник)", – пише видання.

Зазначається, що якщо росіянам для реалізації цього плану знадобиться кілька років, то в результаті РФ може отримати такий засіб повітряного нападу, який подібно до МиГ-31К із "Кинджалами" також зможе тримати нашу країну на певному рівні напруги.

Новини за темою: Росіяни атакували Київ десятьма ракетами: Є 53 постраждалих, зокрема шість дітей

Застосування літаків Ту-22М у війні проти України

Це – дальній стратегічний бомбардувальник-ракетоносець зі змінною геометрією крила. Ту-22М3 з модернізованим бортовим радіоелектронним обладнанням та можливістю використання високоточної зброї класу "повітря-поверхня".

28 лютого 2022 року по українському Харкову завдав удару російський стратегічний бомбардувальник-ракетоносій Ту-22М3. Про це 1 березня повідомило Командування Повітряних сил ЗСУ. З літака по мирному місту було випущено 16 ракет класу "повітря-поверхня".

14 квітня Ту-22М3 бомбардували Маріуполь. Іще 10 квітня у проросійських групах у соціальних мережах стали з'являтись повідомлення про застосування некерованих бомб ФАБ-3000 для бомбардування об'єктів "Азовсталі" з бомбардувальників Ту-22М3.

За даними видання Defense Express, вночі на 9 травня 2022 року російські агресори застосували до шести ракет Х-22 по об'єктах у містах Донецької області, що знаходяться в прифронтовій зоні. Інших подробиць відомо на той час не було, окрім того, що пусковою платформою для цих крилатих ракет служать літаки Ту-22М3.

9 травня 2022 року з літаків стратегічної авіації Ту-22М3 по цивільних об'єктах в Одеській області було пущено три ракети комплексу "Кинджал". Внаслідок удару завдано поранення двом людям і спричинено руйнування п'яти будівель туристичної інфраструктури.

11 травня 2022 року в інтернеті було поширене відео, зняте з кабіни літака Ту-22М3 під час пуску пари крилатих ракет, начебто Х-22 (але могли бути і ззовні ідентичні Х-32). З контексту випливає, що на відео було зафіксовано пуски крилатих ракет по Україні, хоча беззаперечних доказів того, що це пуски саме по Україні, у відео не показано.

5 грудня 2022 року під час підготовки чергового масованого ракетного обстрілу об'єктів енергетичної інфраструктури в Україні на авіабазах стратегічної авіації "Енгельс" та "Дягілєво" стались вибухи (за твердженнями російського міністерства оборони – авіабази були вражені українськими БПЛА). Внаслідок ударів на землі залишились кілька стратегічних ракетоносців, у випадку Дягілєво – Ту-22М3 з бортовим номером RF-34110 ("02" червоний) споряджений ракетою Х-22, а в "Енгельсі" – пошкоджений Ту-95МС.

19 серпня 2023 року приблизно о 10-й ранку внаслідок атаки безпілотника по авіабазі "Сольці" спалахнула пожежа та було спалено щонайменше один літак Ту-22М3. Рештки знищеного літака було видно на комерційних супутникових знімках.

Нагадаємо, противник наростив виробництво високоточних ракет та запустив у себе збірку іранських "Шахедів". Останні, ймовірно, і стануть основним елементом російських терористичних атак на енергосистему.

Читайте також:
Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими "зубами дракона" на Харківщині
Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні
ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму