USD
НБУ
40.54
Готівка
40.85
EUR
НБУ
43.35
Готівка
44.00
Втрати орків: 5 4 2 7 0 0 (+1140)
USD
НБУ
40.54
Готівка
40.85
EUR
НБУ
43.35
Готівка
44.00

Росія має сплатити Україні 486 млрд доларів за завдані збитки: Заява G7

Лідери G7 пообіцяли чинити "істотний тиск" на доходи Кремля від експорту енергоносіїв та сировинних товарів
G7
Країни G7 запроваджують заборону на експорт російських алмазів
Джерело: відкриті джерела

Росія мусить виплатити Україні 486 млрд доларів за збитки від війни. Про це йдеться у спільній заяві лідерів країн G7 за підсумками саміту.

Лідери зазначили, що "несправедливо, щоб Росія вирішувала, чи буде вона платити за шкоду, яку вона завдала Україні, і коли".

"Росія повинна припинити свою незаконну агресивну війну і заплатити за шкоду, яку вона завдала Україні, яка зараз перевищує 486 мільярдів доларів, згідно з даними Світового банку", – йдеться в документі.

Також зазначається, що заморожені російські активи за кордоном не чіпатимуть до прийняття відповідного рішення, поки Росія не припинить свою агресію і заплатить за шкоду, яку вона завдала Україні.

Крім того, G7 пообіцяли чинити "істотний тиск" на доходи Кремля від експорту енергоносіїв та сировинних товарів. Такий крок має на меті підірвати фінансову спроможність РФ продовжувати широкомасштабну агресію проти України. 

Виділення 50 млрд доларів

Також лідери G7 офіційно підтвердили надання Україні 50 млрд доларів.

"У присутності президента Зеленського ми вирішили надати приблизно 50 мільярдів доларів, використовуючи надзвичайні доходи від знерухомлених російських суверенних активів, надсилаючи сигнал президенту Путіну. Ми нарощуємо наші спільні зусилля з роззброєння та позбавлення фінансування військово-промислового комплексу Росії", – йдеться в повідомленні.

Підтримка України

Країни G7 пообіцяли підтримувати Україну стільки, скільки буде потрібно.

"Разом із міжнародними партнерами ми сповнені рішучості продовжувати надавати військову, бюджетну, гуманітарну підтримку та підтримку у відбудові України та її народу. Ми як і раніше прагнемо допомогти Україні задовольнити її термінові потреби у короткостроковому фінансуванні, а також підтримувати її довгострокові пріоритети відновлення та реконструкції", – додали там.

Лідери додали, що засуджують кричуще порушення Росією міжнародного права, включаючи Статут ООН, і основних принципів, які лежать в основі міжнародного порядку.

"Будь-яке застосування ядерної зброї Росією в контексті її загарбницької війни проти України було б неприпустимим. Тому ми рішуче засуджуємо безвідповідальну та загрозливу ядерну риторику Росії, а також її позицію стратегічного залякування, включаючи оголошене розміщення ядерної зброї в Білорусі. Ми як і раніше віддані притягненню відповідальних до відповідальності за їхні звірства проти народу України", – додали вони.

Заморожені активи РФ

Зазначимо, що загальна сума російських активів, заморожених Заходом, становить близько 300 мільярдів доларів. Дві третини заморожених активів знаходяться на території Європейського Союзу. І більша їхня частина належить бельгійському кліринговому центру Euroclear.

У травні Рада Європейського Союзу схвалила використання доходів від заморожених активів Центрального банку Росії на користь України.

Також країни "Великої сімки" створять фонд для підтримки України, використовуючи доходи від заморожених російських активів. Його створять під егідою міжнародної організації, наприклад, Світового банку.

Читайте також:
Через російські удари Україна втратила 80% ТЕС і 40% ГЕС, - МВФ Через російські удари Україна втратила 80% ТЕС і 40% ГЕС, - МВФ
Членство України в НАТО не підтримує ні Байден, ні Трамп, - Зеленський Членство України в НАТО не підтримує ні Байден, ні Трамп, - Зеленський
Patriot не можуть збивати російські КАБи: Зеленський розповів, як боротися з авіабомбами ворога Patriot не можуть збивати російські КАБи: Зеленський розповів, як боротися з авіабомбами ворога
Проєкт Національного військового кладовища пройшов держекспертизу Проєкт Національного військового кладовища пройшов держекспертизу