USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Родина Лукашенка причетна до депортації українських дітей, – розслідування

Все це подається як "оздоровлення" дітей
Сім'я Лукашенко
Сім'я Лукашенко
Джерело: відкриті джерела

Члени родини самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка причетні до депортації українських дітей. Про це йдеться у розслідуванні коаліції білоруських журналістів Belarusian Investigative Center (ВІС).

За даними журналістів, депортація маленьких українців до Білорусі здійснюється за прямою вказівкою Лукашенка і президента РФ Володимира Путіна.

Джерело: відкриті джерела

Деталі

Головними в цій історії є середній син Лукашенка Дмитро і Володимир Кулаков – свояк Дмитра. Кулаков одружений на сестрі дружини Дмитра Лукашенка.

Отже, спочатку про самого сина білоруського диктатора.

Дмитро Лукашенко
Джерело: відкриті джерела

Дмитро Лукашенко є головою президентського спортивного клубу. Ця організація співпрацює з низками інституцій та благодійних фондів. Зокрема – з БФ "Фонд Талая". Фонд заснував білоруський паралімпієць Дмитро Талай.

Саме цей паралімпієць опікується депортованими українськими дітьми. У соцмережах Талай регулярно викладає фото з українськими дітьми, розповідаючи про їх "розваги" та "патріотичне виховання".

В одному з дописів БФ "Фонд Талая" прямо пише, що процес "організації відпочинку" відбувся за сприяння президентського спортивного клубу та особисто голови організації – Дмитра Лукашенка.

Інші проросійські активісти на своїх сторінках також дякували сину диктатора за те, що "наповнюють кожен день перебування дітей теплом і турботою".

Про Володимира Кулакова.

Володимир Кулаков
Джерело: відкриті джерела

Він є активістом провладного об'єднання "Патріоти Білорусі" та співвласником фірми ТОВ "Швидкі автомобільні мийки".

Володимира можна побачити на фотографіях з Олексієм Талаєм, зроблених після концерту у санаторії "Зелений бір", який організували для дітей із Горлівки.

Новини за темою: Глава Червоного Хреста Білорусі визнав участь у вивезенні дітей із України "на оздоровлення": У МЗС відповіли

Також він був на хокейному матчі, на який водили українських дітей. Після нього свояк Дмитра Лукашенка дав інтерв'ю одному із провладних ЗМІ, де його назвали підприємцем із Донецька.

Ще одна залучена особа з родинного кола Лукашенка – Володимир Кулаков. Він активіст провладного об’єднання "Патріоти Білорусі" та є чоловіком Тетяни Кулакової, сестри Анни Лукашенко, дружини сина білоруського диктатора Дмитра.

Журналісти не виключають, що партнер Кулакова з бізнесу Микола Зарубицький, голова "Патріотів Білорусі" та організатор автопробігів на підтримку Лукашенка, також, ймовірно, причетний до того, що відбувається в Білорусі з українськими дітьми.

Хто і за скільки вивозить українських дітей

Вивезення дітей з окупованих територій до Білорусі оплачується з бюджету Союзної держави, тобто з держбюджетів Росії та Білорусі.

Тільки у вересні 2022 року з союзного бюджету на "надання гуманітарної допомоги" на окупованих територіях виділили 29 млн російських рублів (близько пів мільйона доларів).

Ці гроші виділялися, зокрема, на "оздоровлення" українських дітей у Білорусі.

Новини за темою: В Європарламенті закликали МКС розглянути можливість видачі ордеру на арешт Лукашенка

Фонд Талая також просить про фінансову допомогу білоруські виконкоми – він організовував поїздки на окуповані території з гуманітарною допомогою, а дітей, що найбільше потребують, обіцяв привезти до Білорусі на "оздоровлення та реабілітацію".

Окрім грошей із бюджету Союзної держави організація Олексія Талая отримує підтримку від російських чиновників і навіть приватного спонсора – громадянина Росії, який побажав залишитися анонімним.

Росіянин передав фонду садибу Романових під Борисовом. Це Микола Володимирович Гінц – російський бізнесмен із Камчатки. 

Читайте також:
НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання
РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters
Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну
РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням