USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

В Європарламенті закликали МКС розглянути можливість видачі ордеру на арешт Лукашенка

Диктатор теж несе відповідальність за злочини окупантів в Україні та у депортації українських дітей
Лукашенко
Джерело: відкриті джерела

Комітет у закордонних справах Європарламенту закликав Міжнародний кримінальний суд розглянути можливість видачі ордера на арешт самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка. Про це повідомляє "Українська правда" з посиланням на пресслужбу ЄП.

У заяві йдеться, що Білорусь несе відповідальність за шкоду, заподіяну Україні у зв’язку з війною, та злочини, скоєні на території нашої держави. У тому числі це стосується участі білоруського режиму в незаконному вивезенні дітей.

Крім того, комітет закликав інституції Євросоюзу та держави-члени вжити всіх необхідних заходів на міжнародному рівні, щоб зробити можливим кримінальне переслідування білоруських політичних і військових лідерів, відповідальних за злочини проти людяності та геноциду.

"Оскільки Міжнародний кримінальний суд вже видав ордери на арешт президента Росії Володимира Путіна та уповноваженого з прав дитини Марії Львової-Бєлової, то суду слід розглянути можливість видачі аналогічного ордера на арешт Лукашенка", – йдеться у заяві.

До того ж члени комітету закликали Раду Європейського Союзу розширити список білоруських і російських осіб, на яких поширюються санкції ЄС, щоб обмеження поширювались на тих, хто причетний до примусової депортації українських дітей.

До речі, ми писали, що за час повномасштабного російського вторгнення в Україну тисячі українських дітей були примусово депортовані до Білорусі. З вересня 2022 року близько 2150 українських дітей віком від шести років було вивезено щонайменше до чотирьох таборів у Білорусі, а до осені цього року їх кількість досягне 3000.

Читайте також:
НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання
РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters
Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну
РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням