USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Ціна ціні різниця: Штурмовики та Міноборони купили однакові вантажівки, але – за різною вартістю

За даними "Наших грошей", наприкінці 2022 року поставки в Україну шасі Daewoo Novus AM6CE проводились по фактурній ціні 66 500 доларів
Штурмова бригада купила вантажівки Daewoo Novus трохи дешевше, ніж Міноборони
Ілюстративне фото
Джерело: Наші Гроші

Штурмова бригада купила вантажівки Daewoo Novus трохи дешевше, ніж Міноборони. Про це йдеться у матеріалі, який опублікував проєкт "Наші гроші".

Зазначається, що 5-та окрема штурмова бригада (військова частина А4010) 17 листопада за результатами тендеру уклала угоду з ТОВ "Авто-регіон" на придбання вантажних автомобілів підвищеної прохідності на шасі Daewoo Novus на суму 31,93 млн грн. Про це повідомляється в системі "Прозорро".

Результати тендера
Джерело: Наші Гроші

"Штурмовики придбали два автомобілі AR-DAW-BT66 на шасі CM6C7 (колісна формула 6х6) по 7,71 млн грн за штуку (6,43 млн грн без урахування ПДВ) та три автомобілі AR-DAW-BT64 на шасі CL6CF (6х4) по 5,50 млн грн (4,58 млн грн без ПДВ). Обидва типи машин мають бортові платформи з тентами та призначені для перевезення особового складу", – кажуть автори.

Закупівлю вдалось провести з другої спроби.

У жовтні було скасовано тендер на таку суму та кількість автомобілів. Тоді вантажівки з колісною формулою 6х6 було названо "автомобіль вантажний Daewoo Novus AM6CE", додають у виданні.

"Вантажівки саме з такою назвою AM6CE були рік тому законтрактовані Міністерством оборони у іншої фірми. Про це у липні народного депутата Ярослава Юрчишина повідомив у відповідь на запит т.в.о. міністра Ростислав Замлинський", – йдеться у матеріалі.

Різниця в цінах

По тому контракту машини AM6CE мали іншу вартість – 6,93 млн грн без ПДВ (189 тис. доларів по курсу НБУ). Тоді як у штурмовиків вони коштували на пів мільйона гривень дешевше – 6,43 млн грн без урахування податку (178 тис. доларів по курсу НБУ), зазначають автори.

"В рамках того ж контракту Міноборони також замовляло автомобілі на шасі Daewoo Novus під назвою AD2AB з приводом 4WD по 6,53 млн грн без податку (179 тис. доларів по тодішньому курсу). Тоді як штурмовики зараз купили авто з колісною формулою 6х4 на шасі CL6CF по 4,58 млн без податку (127 тис. доларів по курсу НБУ). Даних про комплектацію вантажівок по контракту Міноборони не було", – йдеться у матеріалі.

За даними "Наших грошей", наприкінці 2022 року поставки в Україну шасі Daewoo Novus AM6CE проводились по фактурній ціні 66 500 доларів.

"Вантажівки AD2AB ввозили по 54 700 доларів. Далі шасі дообладнували під ті чи інші потреби ЗСУ", – пояснюють у виданні.

Наприклад, на початку 2023 року сайт "Мілітарний" написав про поставку в ЗСУ рухомих пунктів управління на шасі Daewoo Novus з колісною формулою 6х6.

Раніше Міністерство оборони України повідомило, що закупівлі продуктів для війська намагаються зірвати. Відомство звернулося до правоохоронних органів із заявою про вчинене кримінальне правопорушення.

У відомстві уточнили, що йдеться про правопорушення, передбачене ч. 1 ст. 114-1 КК України (перешкоджання законній діяльності Збройних сил України та інших військових формувань).

Читайте також:
Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні
Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо "Євробачення" розгорілися нові скандали
В Україні закрились понад 20% новостворених торік ФОПів, – Опендатабот В Україні закрились понад 20% новостворених торік ФОПів, – Опендатабот