USD
НБУ
39.30
Готівка
39.80
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 7 4 3 0 (+970)
USD
НБУ
39.30
Готівка
39.80
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90

РФ втратила ще понад 50% європейського ринку газу за 2023 рік, – Reuters

Російська Федерація поставила в Європу різними маршрутами близько 63,8 млрд кубометрів газу
Газпром
Джерело: відкриті джерела

У 2023 році скоротилося постачання природного газу до Європи російським енергетичним монополістом "Газпромом" на 55,6%, а це відповідно становить до 28,3 млрд кубометрів. Про це повідомляє Reuters.

Варто зазначити, що експорт російського газу до Європи колись був її основним експортним ринком, різко скоротився через політичні наслідки вторгнення в Україну. На піку у 2018–2019 роках річний потік сягав 175–180 млрд кубометрів.

Зазначається, що у 2022 році Російська Федерація поставила в Європу різними маршрутами близько 63,8 млрд кубометрів газу. "Газпром" не публікував власної статистики з початку 2023 року.

Розрахунки, засновані на даних європейської газотранспортної групи Entsog та щоденні звіти "Газпрому" про транзит газу через Україну, показали, що середньодобовий трубопровідний експорт російського газу до Європи знизився до 77,6 млн кубометрів у 2023 році зі 174,8 млн кубометрів – у 2022-му.

Зауважимо, що російський диктатор Володимир Путін минулого року зробив ставку на енергетичну кризу в Європі, припинивши постачання трубопровідного газу.

Видання нагадує, що московська пропаганда Кремля активно використала тезу про те, що "Європа замерзне" без російського газу". Однак цього не сталося, оскільки Євросоюз:

  • збільшив імпорт з інших країн,

  • знизив споживання,

  • а ще м'яка погода дозволила пройти минулу зиму без відключень, при цьому ціни різко знизилися.

У результаті "Газпром" фактично втратив свій головний ринок у Європі, який приносив йому десятки мільярдів доларів на рік. 2021-му "Газпром" експортував у "далеке зарубіжжя" 185 млрд кубометрів газу, з яких до Китаю – близько 10 млрд кубометрів.

Окрім того, половина російського експорту нафти та нафтопродуктів у 2023 році пішла до Китаю, тоді як частка Індії зросла за два роки до 40%. Частка Європи в експорті нафти з Росії впала вдесятеро приблизно до 4–5% з приблизно 40–45%.

Нагадаємо, з листопада Литва, країна ЄС, забороняє будь-який імпорт, завантаження та дегазацію російського зрідженого природного газу (СПГ) на всіх об’єктах.

Також ми писали, що Польща хоче заборонити імпорт діамантів і скрапленого газу з Росії.

Голова правління НАК "Нафтогаз України" Олексій Чернишов заявив, що Україна не має наміру продовжувати транзит російського газу після 2024 року, коли закінчується термін дії чинного контракту.

Читайте також:
Сили оборони контролюють ситуацію навколо Часового Яру, і окупанти не зможуть захопити місто до 9 травня, – речник ОСУВ Сили оборони контролюють ситуацію навколо Часового Яру, і окупанти не зможуть захопити місто до 9 травня, – речник ОСУВ "Хортиця"
Велика Британія вишле військового аташе РФ за Велика Британія вишле військового аташе РФ за "зловмисну діяльність"
В Індії заарештували чотирьох людей, які заманювали чоловіків воювати на боці Росії в Україні В Індії заарештували чотирьох людей, які заманювали чоловіків воювати на боці Росії в Україні
Вірменія може заборонити трансляцію російських каналів, – Пашинян Вірменія може заборонити трансляцію російських каналів, – Пашинян