USD
НБУ
39.43
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.40
Втрати орків: 4 8 9 8 7 0 (+1410)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.40

ПВК "Вагнер" не існує, – Путін

Більшість бойовиків "Вагнера" досі перебувають на окупованих територіях України, проте не воюють
вагнерівці

ПВК "Вагнер"

Джерело: відкриті джерела

Юридично в РФ військові приватні компанії, зокрема "Вагнер", не існують. Про це заявив російський диктатор Володимир Путін, передає "Коммерсант".

"Ну так ПВК Вагнер не існує! Група є, але юридично не існує… Це окреме питання, пов’язане з реальною легалізацією. Але це питання, яке має обговорюватися в Державній думі, в уряді. Непросте питання", – сказав він.

За його словами, у ситуації навколо ПВК "Вагнер" усе "дуже просто й очевидно для російського суспільства".

"Рядові бійці Вагнера воювали гідно, так… Те, що вони виявилися втягнуті в ці події, викликає жаль… Я скажу так, дуже акуратно…", — додав диктатор.

"Вагнер" зараз більше не воює в Україні, — Пентагон

Терористи приватної військової компанії "Вагнер" більше не беруть істотної участі у повномасштабній війні проти України. Про це заявив речник Пентагону бригадний генерал Патрик Райдер. Про це повідомляє The Guardian.

"На даному етапі ми не бачимо, щоб сили "Вагнера" брали участь у бойових діях в Україні в будь-якому значному обсязі", — сказав Райдер.

Водночас, каже він, за оцінками США, більшість бойовиків досі перебувають на окупованих Росією територіях України.

РФ планує відправити до України більше чеченців та в'язнів після відходу "вагнерівців"

Росія готується відправити на війну проти України більше чеченських бойовиків та ув'язнених, щоб закрити ними "дірки"після відходу найманців ПВК "Вагнер" із поля бою. Про це пише Bloomberg із посиланням на представників європейської розвідки.

Так, РФ розгорнула значну кількість військових у Бахмуті після виходу ПВК "Вагнер", проте це призвело до нестачі силовиків на окупованих територіях півдня України. Президент Росії Володимир Путін уникає повної військової мобілізації, тому, ймовірно, найближчими тижнями на фронт відправить більше чеченців і засуджених.

"Глава української розвідки Кирило Буданов називав ПВК "Вагнер" найефективнішим підрозділом Росії, який умів досягати успіху за будь-яку ціну. Проте очікується, що вихід "вагнерівців" не вплине на перебіг війни в Україні. Наразі приблизна кількість ув'язнених в російській армії - до 15 тисяч, а їхня чисельність може зростати й далі", - йдеться у повідомленні.

Разом з тим, незрозуміло, скільки додаткових сил зможе надати лідер Чечні Кадиров. У травні ватажок заявив, що 7 тисяч його військових уже перебувають на фронті, ще 2,4 тисячі - проходять підготовку. Представники європейської розвідки додають, що поки чеченці не виявляли "помітної ефективності" у війні проти України.

Що передувало?

Після невдалої спроби заколоту власника ПВК "Вагнер" Євгена Пригожина Кремль вирішив відправити найманців до Білорусі. Про це домовився самопроголошений білоруський президент Олександр Лукашенко. У Кремлі обіцяли, що кримінальне провадження стосовно ватажка припинять, а "вагнерівців" влада не переслідуватиме за спробу заколоту.

Заступниця міністра оборони Ганна Маляр 28 червня повідомила, що ПВК "Вагнер" не бере участі в бойових діях на фронті. Водночас глава української розвідки Кирило Буданов вважає, що "вагнерівці" більше не воюватимуть в Україні через "компрометацію російського керівництва".

Також ніхто не розраховує на те, що "Вагнер" просто так переїхав в Білорусь. Про це заявив політтехнолог Юрій Подорожній в ефірі UWN.

"Якщо вони зараз поїхали з нашого фронту, то, можливо, вони виїжджають для підготовки фронту з боку Білорусі від імені Російської Федерації, а все це, що там розповідають про кримінальні справи, про заколот, є такою великою театральною постановкою для того, щоб вибілити російський уряд", – каже експерт.

Подорожній нагадує, що РФ фінансувала "Вагнера" 10 років. А це означає, що ПВК "Вагнера" є частиною збройних сил Російської Федерації.

Як заколот Пригожина вплинув на внутрішню ситуацію в РФ і на ситуацію на фронті ми розповідали тут.

Читайте також:
Про євреїв та релігію на війні, Про євреїв та релігію на війні, "ждунів" та "капеланські" реформи. Розмова з першим рабином в ЗСУ Давидом Мільманом
МЗС відновлює консульські послуги для військовозобовʼязаних чоловіків за кордоном МЗС відновлює консульські послуги для військовозобовʼязаних чоловіків за кордоном
Під час наступу росіян у Харківській області у бійців ЗСУ вийшли з ладу Starlink Під час наступу росіян у Харківській області у бійців ЗСУ вийшли з ладу Starlink
Зеленський схвалив мобілізацію засуджених Зеленський схвалив мобілізацію засуджених