USD
НБУ
39.78
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.85
Втрати орків: 4 6 1 0 6 0 (+800)
USD
НБУ
39.78
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.85

РФ намагалася дезінформувати українську розвідку чутками про новий наступ на Київ, – ЗМІ

Російська операція проходила з 3-го по 10 лютого 2023 року
російські військові
Джерело: відкриті джерела

У лютому цього року Головне оперативне управління Генштабу ЗС РФ відзвітувало про "успішні зусилля з оперативного маскування", покликані переконати українську розвідку в можливості нового наступу з території Білорусі. Про це повідомляє "Радіо Свобода" з посиланням на злиті в мережу секретні документи Пентагона.

Керівники Головного оперативного управління Генштабу ЗС РФ, за даними Пентагона, заявили, що "успішно переконали українські розвідувальні служби в можливості спільного російсько-білоруського наступу з білоруської території".

Доказом успіху операції нібито став звіт Служби зовнішньої розвідки РФ про реакцію України на повідомлення про спільні льотно-тактичні навчання авіаційних підрозділів Збройних сил Росії та Білорусі, які розпочалися 16 січня, про перекидання до Білорусі з Росії оперативно-тактичних комплексів "Іскандер-М", а також про зміщення фокуса російсько-білоруських навчань з "оборонного" на "наступальний".

Згідно з даними Пентагона, у ЗСУ також нібито визнали, що навчання в Білорусі мобілізованих для 2-ї гвардійської мотострілецької дивізії ЗС РФ та підготовка підрозділів 6-ї мотострілецької дивізії 3-го армійського корпусу РФ є спробою Москви потайки сформувати боєготових підрозділів для наступу на Волинському напрямку – для створення перешкод у доправленні західної військової допомоги.

Водночас російське військове керівництво рекомендувало продовжити операцію з дезінформації України про ймовірність повторного удару через північний кордон, розбивши її на дві фази: до 6 березня і після 6-го до 11 березня.

21 лютого 2023 року міністр оборони Олексій Резніков заявив, що не вірить у новий напад на Україну з білоруської території, сказавши, що мета спільних російсько-білоруських навчань – налякати Україну.

Резніков та інші чиновники оцінювали угруповання російських військ у Білорусі в 9–11 тисяч осіб, що було недостатньо для нового наступу.

Як відомо, наприкінці минулого року – на початку цього в мережі часто поширювалася інформація про те, що Росія готує повторний наступ на Київ, а також планувала вдарити по Волині. Однак низка українських військових чиновників спростовували інформацію, зазначаючи, що російське угруповання на той час було нездатне провернути таку операцію.

Раніше

У Білому домі вважають, що російські військові після поліпшення погоди можуть піти в наступ на кількох ділянках фронту.

Тим часом українські військові готують свій великий контрнаступ.

Читайте також:
В Україні можуть виробляти Patriot, – Маркарова В Україні можуть виробляти Patriot, – Маркарова
США готують пакет допомоги Україні на 1 млрд доларів: Яка зброя туди увійде США готують пакет допомоги Україні на 1 млрд доларів: Яка зброя туди увійде
Обмеження на консульські послуги для чоловіків: Кого стосується та як довго це триватиме Обмеження на консульські послуги для чоловіків: Кого стосується та як довго це триватиме
Українці найбільше серед європейських країн готові воювати за свою країну Українці найбільше серед європейських країн готові воювати за свою країну