USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 5 0 9 9 0 (+1150)
USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25

Рекорд з "непридатних": Суд заарештував документи всіх ВЛК на Полтавщині

У Полтавській області було виявлено найбільший показник тих, хто проходив ВЛК та надалі був визнаний непридатним до служби
ВЛК
Проходження ВЛК. Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Суд у Полтаві наклав арешт на документи районних військово-лікарських комісій Полтавської області. Причиною став найвищий в Україні показник осіб, визнаних непридатними до служби після проходження комісій. Про це повідомляє пресслужба Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК).

Зазначається, що у Полтавській області було виявлено найбільший показник тих, хто проходив ВЛК та надалі був визнаний непридатним до служби в лавах української армії (20%).

Також Полтавщина входить в п’ятірку регіонів, де зафіксовано найбільшу кількість осіб, визнаних обмежено придатними, – 31% від загальної кількості тих, хто проходив комісію у 2022 році, та 30% за дев’ять місяців 2023-го.

Слідство встановило, що працівники ВЛК Полтавщини, ймовірно, отримували неправомірну вигоду від військовозобов'язаних, визнаючи їх непридатними на папері.

"З метою проведення повного, всебічного та об’єктивного досудового розслідування кримінального провадження, зважаючи на те, що вилучене майно може бути доказом вчинення злочину та містить відомості, що можуть бути використані як доказ фактів та обставин, що є предметом досудового розслідування і є необхідними для проведення експертних досліджень, виникла необхідність у накладенні на нього арешту", – йдеться в ухвалі Октябрського районного суду Полтави.

Досудове розслідування триває.

Яка ситуація в Києві?

У березні в Києві відбулися перевірки військово-лікарської комісії. Глава МОЗ пояснив, що таке рішення викликане збільшенням кількості скарг, які надходили.

Згодом було встановлено, що ВЛК у Києві затягували терміни проведення комісії, працювали неповний день і в них були відсутні електронні черги. 

Повторний медогляд

Нагадаємо, що до 4 лютого 2025 року військовослужбовці, яким було надано статус обмежено придатного, мають пройти повторну ВЛК.

Після повторного огляду їх визнають або придатними, або непридатними до військової служби.

За скільки часу треба пройти ВЛК?

В Україні з жовтня минулого року скоротили терміни проходження військово-лікарської комісії. Нині військовозобов'язані мають чотири дні на медогляд.

Крім того, встановлено граничні строки проведення досліджень і медоглядів військовозобов’язаних, а саме:

  • проведення медичних оглядів щодо придатності до військової служби – не більше як чотири робочі дні;
  • проведення лабораторних досліджень – не більш як три робочі дні;
  • проведення інструментальних досліджень – не більш як три робочі дні.
Читайте також:
Цього року в ряди ВМС стане флагман Цього року в ряди ВМС стане флагман "Гетьман Іван Мазепа": Як його застосовуватимуть
Бої у Часовому Ярі: Окупанти рухаються до Торецька Бої у Часовому Ярі: Окупанти рухаються до Торецька
З Маріуполя вивезли ще одну партію українського зерна З Маріуполя вивезли ще одну партію українського зерна
Шалені втрати на спробі взяти лиш один мікрорайон міста: Військові назвали, скільки росіян загинуло у Часовому Ярі Шалені втрати на спробі взяти лиш один мікрорайон міста: Військові назвали, скільки росіян загинуло у Часовому Ярі