USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 3 4 0 0 (+1260)
USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90

Перевірки договорів купівлі вертольотів Super Puma, на якому розбилося керівництво МВС, були дуже суттєвими, – радник Авакова

Це одна із найсучасніших і найкращих моделей вертольотів, які використовуються у світі
Бровари
Джерело: The Associated Press

Вертоліт Super Puma, що розбився в Броварах, в якому знаходилося керівництво МВС, є однією з найсучасніших моделей у світі. Про це в ефірі UWN заявив доктор філософії у галузі права,  радник міністра внутрішніх справ України 2015–2021 років Володимир Мартиненко. 

Деталі щодо договору про купівлю вертольотів Super Puma

Коли і як заключався договір

Договір був заключений у 2018 році. Він, за словами Мартиненка, підписувався між урядом України і урядом Франції.

"Уповноважений на підготовку цього договору був очільник Міністерства внутрішніх справ Арсен Аваков, він від України виступав представником на цьому переговорному процесі, але, тим не менше, уряд України підписував цей договір. Верховна Рада ратифікувала цей договір", – розповів радник ексміністра.

Мартиненко наголосив, що "договір проходив абсолютно глибинну перевірку в Україні".

Крім того, французька сторона, за його словами, перед тим, як укласти договір, що надавався на пільгових умовах постачання та фінансування, два місяця проводила аудит документа.

Коли почалися поставки вертольотів в Україну

Вони почали поставлятися у 2020 році. І використовуватися повинні були для потреб поліції, медиків і рятувальників.

"Ця модель гелікоптерів – вона використовувалася дуже багатьма країнами світу, розвиненими країнами, і це одна із найсучасніших і найкращих моделей, які взагалі у світі використовуються", – зазначив радник ексміністра.

Щодо стану вертольоту

"Стосовно того, що вони були в якомусь стані – новому чи не новому. Перед тим, коли їх відправляла французька сторона, вона проводила їх повне технічне обслуговування, повний технічний аналіз того, що є, і приводила їх, звичайно, у відповідність для того, щоб вони могли літати", – уточнив Мартиненко.

При цьому додав, що висновки, що будуть оприлюднені правоохоронними органами щодо трагедії в Броварах, дадуть розуміння, як запобігати таким трагедіям в майбутньому.

"Ці вертольоти налітали в Україні сотні вилетів, сотні годин польотів і врятували не одне життя і тут дійсно треба розслідувати причини цієї трагедії для того, щоб, по-перше, відкрити суспільству істину, чому так відбулося. По-друге, для того, щоб розуміти, як запобігати таким трагедіям надалі, і це дуже важливо", – резюмував радник ексміністра.

Трагедія в Броварах

18 січня у місті Бровари на Київщині поблизу дитячого садка впав гвинтокрил. Тоді загинули 14 людей, серед яких вище керівництво МВС: міністр Денис Монастирський, перший заступник Євгеній Єнін, державний секретар Юрій Лубкович. Також серед загиблих – одна дитина. 

Джерело: МВС

Гвинтокрил був призначений для потреб ДСНС. У ньому були дев'ятеро людей, всі вони загинули. Окрім вищезгаданих високопосадовців МВС відомо про загибель Тетяни Шутяк, Михайла Павлушка, а також екіпажу: Олександра Василенка, Констянтина Коваленка, Івана Касьянова.

Вертоліт ДСНС ЕС-225 (бортовий номер 54) неодноразово залучався до виконання завдань із транспортування особового складу до місць виникнення надзвичайних ситуацій. Цей борт найчастіше використовувався (серед інших авіаційних суден системи МВС), тому що міг одночасно перевозити достатню кількість людей.

У Нацполіції тоді повідомили, що голова МВС Денис Монастирський, його перший заступник Євгеній Єнін та держсекретар МВС Юрій Лубкович, які загинули в авіакатастрофі, були в одному гвинтокрилі, оскільки намагалися якомога швидше прибути до місця призначення. Гелікоптер летів у відрядження до однієї з прифронтових областей України.

На цей момент правоохоронці розслідують три версії трагедії: помилка пілота, технічна несправність і диверсія. А тим часом міністрам заборонили літати на вертольотах.

Читайте також:
Очільнику Броварської РДА Майбоженку, який напередодні скоїв ДТП, повідомили про підозру Очільнику Броварської РДА Майбоженку, який напередодні скоїв ДТП, повідомили про підозру
П’яний очільник Броварської РДА влетів у натовп людей: Серед постраждалих дворічна дитина. Оновлено П’яний очільник Броварської РДА влетів у натовп людей: Серед постраждалих дворічна дитина. Оновлено
Вчительська родина з Херсона допомагала росіянам вивовизити українських дітей, а нині живе в Броварах. Розслідувачі з'ясовували, як колаборанти лишаються непокараними Вчительська родина з Херсона допомагала росіянам вивовизити українських дітей, а нині живе в Броварах. Розслідувачі з'ясовували, як колаборанти лишаються непокараними
Російського пілота Кузьмінова, ймовірно, вбили ще минулого тижня, – Ступак Російського пілота Кузьмінова, ймовірно, вбили ще минулого тижня, – Ступак