USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 5 0 9 9 0 (+1150)
USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25

Рада звільнила голову Рахункової палати Пацкана

Новим головою Рахункової палати стане Геннадій Пліс
Валерій Пацкан
Валерій Пацкан
Джерело: Вікіпедія

Верховна Рада України висловила недовіру голові Рахункової палати Валерію Пацкану. Він звільнений і з цієї посади, і з посади члена Рахункової палати, повідомив нардеп Ярослав Железняк.

За дане рішення проголосувало 250 народних обранців. Железняк зауважив, що найближчим часом на розгляд парламенту буде внесено подання про призначення Геннадія Пліса на посаду голови Рахункової палати.

Чому звільнили Пацкана

Річ у тому, що головною причиною звільнення голови Рахункової палати з посади став незадовільний звіт про роботу палати від Європейської комісії. За словами народного депутата Павла Фролова, Єврокомісія відзначила роботу Рахункової палати за останні роки як "повний провал".

"Єврокомісія у Звіті про виконання Україною євроінтеграційних зобов'язань відзначила в перекладі з дипломатичної мови повний провал євроінтеграції Рахунковою палатою, яка так і не стала вищим органом державного аудиту. Безпристрасні єврочиновники констатують низьку якість аудиторської роботи, проведення інспекцій, а не аудитів, мінімальний вплив рекомендацій палати, погану комунікацію роботи", – зазначив політик.

За його словами, другий важливий момент – єдиним євроінтеграційним критерієм, який було перевиконано вже в перший рік керівництва Рахунковою палатою Пацканом, став рівень оплати праці. Простими словами – голова палати виписував собі та членам палати премії за рахунок коштів, що були передбачені для оформлення на роботу працівників апарату. В результаті у Рахунковій палаті було серйозне недоукомплектування кадрів.

Фролов додав, що у 2022 році під час повномасштабного вторгнення погіршились усі показники роботи Рахункової палати.

"Зокрема, незважаючи на збільшення видатків держбюджету майже вдвічі завдяки допомозі міжнародних партнерів, обсяг перевірених палатою коштів зменшився на 40%, кількість проведених аудитів, що є головною спеціалізацією палати, впала ще більше – з 50 до 20, тобто у 2,5 раза. Стратегія розвитку палати за чотири роки виконана менш ніж на 15%", – поінформував Павло Фролов.

Також він наголосив, що кримінальні справи, фігурантом яких виступає пан Пацкан, завдають непоправних втрат репутації вищого органу аудиту, унеможливлюють його ефективну роботу й аудит діяльності антикорупційних органів НАБУ та САП.

Нагадаємо, НАБУ і САП повідомили про підозру Пацкану щодо отримання незаконної компенсації за житло. За версією слідства, на той час нардеп з вересня 2017-го по березень 2018 року отримав компенсацію 117 тисяч гривень за винайм житла, попри наявність власної квартири у столиці. 

Хто такий Геннадій Пліс

Геннадій Пліс
Джерело: КМДА

Геннадій Пліс – перший заступник голови Київської міської адміністрації.

6 вересня 2019 року призначений заступником міністра фінансів України.

Голова Державної аудиторської служби (2019–2022), з 13 грудня 2022 року – член Рахункової палати України.

Читайте також:
Рада на найближчих засіданнях розгляне призначення міністрів, – Стефанчук Рада на найближчих засіданнях розгляне призначення міністрів, – Стефанчук
Зеленський підписав закон про статус англійської мови в Україні Зеленський підписав закон про статус англійської мови в Україні
Мобілізаційний вік хочуть зменшити до 50 років Мобілізаційний вік хочуть зменшити до 50 років
Раді пропонують продовжити термін оновлення облікових даних на 90 днів: Міноборони не підтримує цей законопроєкт Раді пропонують продовжити термін оновлення облікових даних на 90 днів: Міноборони не підтримує цей законопроєкт