USD
НБУ
40.64
Готівка
41.00
EUR
НБУ
43.69
Готівка
44.10
Втрати орків: 5 4 5 0 9 0 (+1280)
USD
НБУ
40.64
Готівка
41.00
EUR
НБУ
43.69
Готівка
44.10

Рада ЄС затвердила підписану між Україною та Євросоюзом безпекову угоду

Остаточне підписання документа очікується найближчими днями
Україна - ЄС
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Рада Європейського Союзу схвалила проєкт безпекового договору між Україною та ЄС. Про це під час пресконференції повідомила глава МЗС Бельгії, яка головує в ЄС, Аджа Лябіб, передає "Європейська правда".

Вона зазначила, що на минулій зустрічі Ради Євросоюзу, за підсумками якої і була пресконференція, готувалися до наступного саміту Європейської ради, який відбудеться наприкінці тижня в Брюсселі.

"Ця зустріч дасть повну картину нашої підтримки України в усіх формах. Також хочу зазначити, що сьогодні вранці Рада ЄС затвердила проєкт спільних безпекових зобов'язань між Євросоюзом та Україною", – сказала Аджа Лябіб.

Раніше ЗМІ повідомляли, що текст угоди про безпеку України та Європейського Союзу мають затвердити 25 червня на засіданні Ради ЄС із загальних питань, а підписання відбудеться найближчими днями після того – "у середу або четвер".

Новини за темою: Трамп зможе розірвати угоду про гарантії безпеки, яку підпишуть Зеленський і Байден, – ЗМІ

Нагадаємо, 19 червня в Офісі президента повідомили, що Україна та Європейський Союз офіційно узгодили текст угоди про гарантії безпеки. Там заявили, що її планують підписати найближчим часом.

Reuters писав, що проєкт містить зобов’язання ЄС щодо безпеки перед Україною, які офіційні особи сподіваються виконати в червні або липні. Зокрема, Європейський Союз пообіцяв довгострокову безпекову підтримку України, запевнивши Київ у наданні додаткової зброї, військової підготовки та іншої допомоги на роки.

Документ містить 10 сторінок, в яких перераховуються дев’ять форм допомоги у сфері безпеки та оборони, які Євросоюз продовжить надавати, включаючи поставки зброї, навчання солдатів, співпрацю оборонної промисловості та допомогу в розмінуванні.

У документі також мовиться, що ЄС погодився надати цього року 5 мільярдів євро (5,40 мільярда доларів) до фонду військової допомоги Україні.

Загалом Україна вже підписала угоди про гарантії безпеки щонайменше з 15 країнами, зокрема зі США. Документ зі Штатами також має стати кроком для можливого членства України в НАТО.

Читайте також:
В Україні дозволили збільшувати бронь від мобілізації для чиновників і працівників держпідприємств В Україні дозволили збільшувати бронь від мобілізації для чиновників і працівників держпідприємств
Відсьогодні на імпорт яєць і цукру з України до ЄС діють тарифні квоти Відсьогодні на імпорт яєць і цукру з України до ЄС діють тарифні квоти
Росія вдарила по аеродрому в Миргороді, де стояли непрацюючі літаки Су-27, на яких вже давно ніхто не літав Росія вдарила по аеродрому в Миргороді, де стояли непрацюючі літаки Су-27, на яких вже давно ніхто не літав
Під прикриттям перук: В Одесі діяла агентурна група ФСБ, яка, використовуючи накладні зачіски, розвідувала локації систем ППО Під прикриттям перук: В Одесі діяла агентурна група ФСБ, яка, використовуючи накладні зачіски, розвідувала локації систем ППО