USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 4 7 4 7 0 (+1200)
USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25

Україна та США підписали безпекову угоду на 10 років

Сторони визнають цю угоду як підтримку мосту до можливого членства України в НАТО
Зеленський і Байден в Японії_2

Володимир Зеленський і Джозеф Байден 

Джерело: Офіс Президента

13 червня на саміті "Великої сімки" в Італії президент України Володимир Зеленський та глава Сполучених Штатів Америки Джозеф Байден підписали двосторонню угоду про безпеку на 10 років. Документ також має стати кроком для можливого членства України в НАТО. Про це на пресконференції заявили лідери обох країн.

Угода передбачає, що у разі нового збройного нападу на Україну або такої загрози високопосадовці двох країн зустрінуться упродовж 24 годин для консультацій.

"Сторони визнають цю угоду як підтримку мосту до можливого членства України в НАТО. США продовжуватимуть працювати із широкою коаліцією союзників і партнерів, щоб накладати санкції на Російську Федерацію доти, доки триває її агресія проти України", – йдеться в повідомленні.

Водночас Сполучені Штати підтвердили свою підтримку захисту Україною свого суверенітету та територіальної цілісності.

А також пообіцяли й далі надавати довгострокову матеріальну підтримку, навчання та консультування, розвідку, оборонно-промислову, інституційну та іншу допомогу для розвитку українських сил безпеки та оборони.

Зокрема, як зазначив президент Зеленський, угода містить "дуже конкретні" пункти про системи Patriot та постачання бойових ескадрилій, які включають, але не обмежуються F-16.

Також угода передбачає:

  • розбудовувати та підтримувати надійну оборону та спроможність України до стримування;
  • Сполучені Штати підтримуватимуть увесь спектр поточних оборонних потреб України зараз і в довгостроковій перспективі, допомагаючи Україні перемогти у війні та посилюючи її можливості стримування майбутніх загроз.
  • обмін розвідданими, посилення оперативної сумісності між Збройними силами відповідно до стандартів НАТО;
  • посилення спроможності України підтримувати свою боротьбу в довгостроковій перспективі;
  • прискорення євроатлантичної інтеграції України, зокрема шляхом здійснення Україною реформ демократичних, економічних та безпекових інститутів відповідно до її цілей вступу до ЄС та програми реформ НАТО;
  • досягнення справедливого миру, який би поважав права України згідно з міжнародним правом, а також передбачав відповідальність Росії за її дії.

НАТО має намір завершити угоду, яка надає альянсу "більшу роль" у наданні допомоги Україні

Тим часом, як пише CNN, очікується, що в п’ятницю міністри оборони країн НАТО завершать угоду, яка дасть військовому блоку більший контроль над допомогою у сфері безпеки та навчанням українських військових.

Деякі чиновники кажуть, що угода має на меті надати Європі більшу відповідальність за допомогу на тлі невизначеності щодо результатів президентських виборів у США цієї осені.

Можливість того, що колишній президент Дональд Трамп, який довгий час скептично ставився до військової підтримки Сполучених Штатів НАТО та Європі, може виграти вибори, "є великою частиною" того, чому альянс просувається вперед із планом консолідації, сказав один з чиновників.

Це також спосіб надати Європі більше відповідальності за навчання та оснащення України, оскільки ступінь зобов’язань США щодо підтримки України у війні проти Росії після листопада залишається незрозумілою, сказав чиновник.

Раніше

Додамо, президент України вдень анонсував, що на полях саміту в Італії проведе низку двосторонніх зустрічей й, зокрема, укладе угоди про безпеку зі Сполученими Штатами Америки і Японією.

Також слід зауважити, що, за інформацією західних медіа, угоду між США й Україною уклали після довготривалих місяців переговорів між країнами. Водночас з боку США є "виконавчою угодою". І це робить її менш формальною, ніж договори, а також необов’язковою для майбутніх президентів. Цей договір подібний до 14 інших угод, які Україна вже уклала.

Читайте також:
США виділяють новий пакет допомоги Україні на понад два мільярда доларів, є й ракети для ППО США виділяють новий пакет допомоги Україні на понад два мільярда доларів, є й ракети для ППО
Ватні палички й одноразовий посуд під забороною? В уряді напрацьовують законопроєкт проти одноразової пластикової продукції Ватні палички й одноразовий посуд під забороною? В уряді напрацьовують законопроєкт проти одноразової пластикової продукції
У НАТО погодили виділити в наступному році військову допомогу Україні на 40 млрд євро У НАТО погодили виділити в наступному році військову допомогу Україні на 40 млрд євро
Американські науковці розробили біонічний протез ноги, яким може керувати мозок Американські науковці розробили біонічний протез ноги, яким може керувати мозок