USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 4 7 4 7 0 (+1200)
USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25

Рада підтримала за основу законопроєкт про боротьбу з call-центрами

За документ проголосували 267 парламентарів
Шахрайський call-центр

Правоохоронці викрили шахрайський call-центр

Джерело: Нацполіція

Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроєкт №10190 "Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за електронно-комунікаційне шахрайство". Про це повідомив народний депутат від фракції "Голос" Ярослав Железняк у Telegram.

Документ підтримали 267 парламентарів.

Якщо за документ остаточно проголосують, то за протиправне збирання, зберігання, обробку та використання персональних даних, інформації, яка містить банківську таємницю, шахраї можуть отримати від трьох до восьми років в’язниці з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Якщо такі дії вчинять повторно, то можна отримати від 5 до 10 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років. А якщо ж злочин вчиняється групою осіб під час воєнного стану – від 7 до 12 років в’язниці з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років з конфіскацією майна.

За керівництво шахрайською організацією каратимуть позбавленням волі на строк від 7 до 12 років з конфіскацією майна. А за участь у такій організації – позбавленням волі на строк від 5 до 10 років з конфіскацією майна. Якщо ж такі дії вчинені у воєнний стан – позбавленням волі на строк від 8 до 13 років з конфіскацією майна.

Шахрайство в Україні

За даними Опендатабот, в Україні стрімко зростає кількість шахраїв, тільки за перший квартал 2024 року відкрито на 20% більше справ за цією статтею, ніж за аналогічний період 2023-го.

Загалом в Україні за 2023 рік відкрили 82,6 тисячі кримінальних проваджень за статтею про шахрайство. Це у 2,6 раза більше, ніж 2022 року, коли вперше за тривалий час в Україні спостерігався сплеск активності аферистів.

Зокрема, нещодавно в Одесі ліквідували шахрайський call-центр, де громадян Чехії ошукали на 5,5 млн гривень.

Читайте також:
Рада на найближчих засіданнях розгляне призначення міністрів, – Стефанчук Рада на найближчих засіданнях розгляне призначення міністрів, – Стефанчук
Цьогоріч в Україні майже удвічі зросли спроби незаконно перетнути кордон з підробленими документами Цьогоріч в Україні майже удвічі зросли спроби незаконно перетнути кордон з підробленими документами
Зеленський підписав закон про статус англійської мови в Україні Зеленський підписав закон про статус англійської мови в Україні
Мобілізаційний вік хочуть зменшити до 50 років Мобілізаційний вік хочуть зменшити до 50 років