USD
НБУ
39.43
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.40
Втрати орків: 4 8 9 8 7 0 (+1410)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.40

Привласнили понад 300 мільйонів гривень Міноборони: Серед підозрюваних – екснардеп і колишній заступник начальника Генштабу

За даними Центру протидії корупції, йдеться про ексдепутата Максима Микитася
НАБУ

Фото ілюстративне

Джерело: відкриті джерела

Екснардепа і колишнього заступника начальника Генштабу запідозрили у заволодінні коштами Міністерства оборони України. Йдеться про суму у понад 307 мільйонів гривень. Про це повідомляє Національне антикорупційне бюро України.

Правоохоронці не називають імен, але зазначають, що йдеться про:

  • народного депутата України VIIІ скликання; 
  • колишнього першого заступника начальника Генерального штабу ЗСУ;
  • ще чотирьох осіб. 

За даними Центру протидії корупції, мова може йти про колишнього депутата Максима Микитася, який вже має кілька підозр від антикорупційних органів.

Що відомо про злочинну схему?

"Слідство встановило, що у 2018 році Міністерство оборони України уклало з підконтрольними народному депутату України компаніями контракти на будівництво до 2021 року захищених складів зберігання ракет та боєприпасів Збройних сил України на загальну суму орієнтовно 3 млрд гривень. Частиною цих коштів нардеп планував заволодіти. Проте зробити це йому заважали законодавчі обмеження, які дозволяли Міноборони сплачувати аванс у сумі лише 30% від річного обсягу робіт", – розповіли в НАБУ.

Аби реалізувати злочинний намір, парламентар та його помічник залучили службових осіб вищого та старшого офіцерського складу ЗСУ і забезпечили прийняття змін до постанов КМУ, які дозволяли перерахування авансу на будівництво у розмірі 80% від загальної вартості контрактів.

"У результаті протягом листопада – грудня 2018 року на рахунки підконтрольного депутату товариства Міноборони перерахувало понад 307 млн гривень. Втім, будівництво об’єкта, який мав би підсилити обороноздатність країни, фактично не розпочали, а виділені кошти вивели на рахунки інших підконтрольних компаній", – зазначили в Бюро.

Схема заволодіння 207 млн грн Міноборони при будівництві складів
Джерело: НАБУ

 

Дії підозрюваних кваліфіковано за ч. 5 ст. 191 (передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк від семи до дванадцяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна) та ч. 2 ст. 364 КК України (карається штрафом від трьох тисяч до п’яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян).

В НАБУ додали, що наразі вирішується питання щодо обрання підозрюваним запобіжного заходу. 

Раніше ми писали, що експосадовцям Міноборони повідомлено про нову підозру у справі про неякісні бронежилети.

Зазначалося, що підрозділи ЗСУ не були належно укомплектовані засобами індивідуального захисту на суму понад 1,4 млрд гривень.

Читайте також:
"Резерв+": Міноборони презентувало додаток для військовозобов'язаних. Відео
Водії, механіки та оператори дронів: В Міноборони розповіли, які вакансії є найпопулярнішими в центрах рекрутингу Водії, механіки та оператори дронів: В Міноборони розповіли, які вакансії є найпопулярнішими в центрах рекрутингу
Бізнесмен Жеваго отримав нову підозру Бізнесмен Жеваго отримав нову підозру
За 2022–2023 роки нардепи заробили 7 млрд гривень, найбільше – За 2022–2023 роки нардепи заробили 7 млрд гривень, найбільше – "Європейська солідарність"