USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20
Втрати орків: 5 7 2 3 0 0 (+950)
USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20

Привласнили 100 мільйонів гривень при будівництві сховища відпрацьованого ядерного палива: Кого підозрюють?

Серед підозрюваних є посадовці "Енергоатома"
НАБУ
Джерело: відкриті джерела

Правоохоронці повідомили про підозру п'яти особам у завданні майже 100 мільйонів гривень збитків "Енергоатому". Ця справа стосується будівництва Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива. Про це повідомляє Національне антикорупційне бюро України.

В НАБУ не розкривають імена підозрюваних, але зазначають, що йдеться про:

  • генерального директора відокремленого підрозділу ДП НАЕК "Енергоатом";
  • начальника кошторисно-договірного відділу відокремленого підрозділу ДП "НАЕК "Енергоатом";
  • керівника приватної компанії, його заступника та працівника юридичного відділу компанії.

Що відомо про оборудку?

Як встановило слідство, у 2017–2020 роках для потреб ДП "НАЕК "Енергоатом" виконувались роботи з будівництва Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива.

"У 2020 році у зв’язку з коригуванням проєкту будівництва виникла необхідність у закупівлі робіт по його завершенню. У грудні того ж року між ВП "Атомпроєктінжиніринг", яке входить у структуру ДП "НАЕК "Енергоатом", та приватною компанією в обхід відкритих торгів укладено договір завершення будівництва сховища", – зазначають в НАБУ.

Аби заволодіти грошима ДП "НАЕК "Енергоатом", підозрювані додатковими угодами збільшили втричі ціну договору – з 421 млн гривень до 1,497 млрд гривень, зокрема додавши до його умов постачання обладнання системи радіаційного контролю.

"Це обладнання компанія-підрядник закупила за ринковою вартістю, а потім у 2021 році реалізувала ДП "НАЕК "Енергоатом" втричі дорожче", – пояснили у відомстві.

У Бюро додають, що у результаті цих дій ДП "НАЕК "Енергоатом" переплатило майже 100 мільйонів гривень.

Схема заволодіння 100 млн грн при закупівлі обладнання системи радіаційного контролю
Джерело: НАБУ

Дії осіб кваліфіковано за ч. 5 ст. 191 КК України (передбачає позбавлення волі на строк від семи до дванадцяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна).

Наразі ж вирішується питання щодо обрання підозрюваним запобіжного заходу.

Раніше ми повідомляли, що екснардепа і колишнього заступника начальника Генштабу запідозрили у заволодінні коштами Міністерства оборони України. Йдеться про суму у понад 307 мільйонів гривень.

Читайте також:
ВАКС зобов'язав НАБУ відкрити справу проти голови ВАКС зобов'язав НАБУ відкрити справу проти голови "Укренерго" Кудрицького за підозрою у корупції
Приватизація нафтопроводу Приватизація нафтопроводу "Самара-Західний напрямок": Медведчуку та його спільникам повідомили про підозру
Підозру за хабар у 170 тис доларів отримав другий прокурор Підозру за хабар у 170 тис доларів отримав другий прокурор
Експосадовець Міноборони привласнив майже мільйон гривень з будівництва військового об'єкта Експосадовець Міноборони привласнив майже мільйон гривень з будівництва військового об'єкта