USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Від початку великої війни Нацполіція розслідує 876 кримінальних проваджень за незаконні дії з гуманітарною допомогою

Про підозру повідомили 176 особам
гуманітарна допомога

Ілюстративне фото

Джерело: Уніан

З 24 лютого 2022 року слідчі Національної поліції України здійснюється досудове розслідування у 876 кримінальних проваджень за фактами незаконних дій з гуманітарною допомогою. Про це розповів "Суспільному" заступник начальника відділу головного слідчого управління Олександр Тисленко.

Про підозру повідомили 176 особам.

"На цей час 84 кримінальні провадження вже направили до суду, щодо 39 з них вже є вироки суддів. Санкція статті передбачає позбавлення волі від п'яти до семи років з позбавленням права обіймати певні посади, займатися певною діяльністю до трьох років, а також конфіскацію майна", – пояснив Тисленко.

Крім того, відомства вже перевірили понад дев'ять тисяч фактів переміщення товарів гуманітарної допомоги на адреси 200 військових частин. У більш ніж трьох тисячах випадків не підтверджено її надходження. А перелік гуманітарної допомоги великий – серед неї й пластини для бронежилетів, і радіостанції, і БПЛА, каже директор департаменту внутрішнього аудиту Міноборони Олександр Титковський.

"Кінцевим користувачем може бути командир частини, керівник органу військового управління, тобто посадова особа, яка відповідає за те, що майно, яке надійшло як гуманітарна допомога, за гарантійним листом використають за призначенням. Але ж річ у тім, що частина цієї гуманітарної допомоги взагалі не надходила до кінцевого користувача. Один випадок – це може бути два безпілотники, а інший – може бути перелік майна на п'яти-шести аркушах, включати півтори сотні найменувань", – додав чиновник.

І зауважив, що наразі Міноборони проводить перевірки за останній рік. Сума збитків у кримінальних провадженнях, які подали до суду, сягає понад 51 мільйон гривень.

В Україні з початку року зникло понад 600 партій гуманітарних вантажів військового призначення

З початку 2023 року Державна митна служба виявила 653 випадки зникнення вантажів, які проходили через митницю як гуманітарна допомога військовим. Про це поінформували в пресслужбі митниці.

Так, зникнення вантажів виявили спільні перевірки Держмитслужби та Міністерства оборони щодо отримання військовими частинами й територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки товарів, що переміщували через митний кордон на їхню адресу як гуманітарну допомогу.

"Протягом січня – травня 2023 року встановили 653 випадки непідтвердження отримання таких вантажів, як пластини до бронежилетів, прилади нічного бачення, тепловізори, дрони, автотранспорт та інше", – йдеться в повідомленні.

Новини за темою: СБУ викрила махінації при митному оформленні вантажних авто на Житомирській митниці

Читайте також:
НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання
РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters
Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну
РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням