USD
НБУ
38.80
Готівка
39.20
EUR
НБУ
42.25
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 3 2 3 9 0 (+840)
USD
НБУ
38.80
Готівка
39.20
EUR
НБУ
42.25
Готівка
42.90

Родичі Лаврова покинули Грузію, весілля не буде, – Зурабішвілі

Вдень грузини протестували проти ймовірного весілля дочки Лаврова в готелі "Озера Кварелі"
Зурабішвілі
Саломе Зарубішвілі
Джерело: відкриті джерела

Президент Грузії Саломе Зурабішвілі розповіла, що весілля дочки глави Міністерства закордонних справ Росії Сергія Лаврова в країні не відбудеться - родина виїхала. Про це пишуть грузинські ЗМІ.

"Щодо сьогоднішнього інциденту, хоча мені було досить складно зв'язатися, я нарешті отримала запевнення від міністра внутрішніх справ, що та родина, ті люди, які сьогодні збиралися відзначити другий день весілля, поїхали, і весілля таким чином сьогодні не відбудеться", – сказала Зурабішвілі.

І назвала це "перемогою грузинського народу".

Водночас видання Mtavari передає, що Катерина Лаврова з чоловіком опівночі залишили межі Грузії і зараз перебувають в Саудівській Аравії. А решта гостей весілля до цього часу проживають у готелі.

Що передувало?

У Грузії з 11-ї години 20 травня спалахнув протест біля комплексу "Озера Кварелі", де начебто планується весілля доньки міністра закордонних справ Росії Сергія Лаврова. Наразі триває арешт учасників акції, вже відомо про близько двадцятьох заарештованих, інформує "Радіо Свобода".

За даними ЗМІ, біля комплексу зібралися представники різних опозиційних партій та громадські активісти. Серед протестувальників є учасники руху "Дроа". А серед затриманих – Шушана Мацаберідзе, Гела Хасая, Георгій Гогітідзе, Діма Чіковані, Тіте Геденідзе, Ніка Ччобадзе, Бека Папашвілі, Ладо Хусківадзе та Георгій Кавелашвілі.

"Національний Рух також поширює інформацію про затриманих на мітингу. За їхніми словами, на мітингу заарештували 10 членів Національного Руху. Мітингарів доставили до відділків поліції Гурджаані та Кварелі", – йдеться у повідомленні.

Чому протестують грузини?

Учасники акції протестують проти поширеної 19 травня інформації, згідно з якою в готелі проживає донька міністра закордонних справ Росії Сергія Лаврова з чоловіком, а в готелі планується її весілля.

Готельний комплекс "Озера Кварелі", 20 травня 2023 р., Грузія
Джерело: Радіо Свобода

Адміністрація "Кварелі Тбі" спростовує поширену інформацію. І стверджує, що в готелі немає гостей з Росії, в тому числі членів сім'ї Лаврова.

Водночас за інформацією журналістів, в районі комплексу мобілізовані сотні правоохоронців.

Загін спеціального призначення мобілізований біля "Озера Кварелі", 20 травня 2023 р., Грузія
Джерело: Радіо Свобода

Що було раніше?

Подібні акції в Грузії проводять не вперше. Днями почалися протести біля будівлі Міністерства закордонних справ. Громадяни засуджували реакцію влади на рішення президента Росії про скасування віз для громадян Грузії та відновлення прямого авіасполучення між країнами. Про це повідомляє "Грузия Online".

Біля будівлі МЗС також зібралися члени найбільшої опозиційної сили "Єдиного національного руху". Вони виступають проти проросійської політики правлячої партії "Грузинська мрія".

Й про росіян у Грузії

Згідно з даними Національної служби статистики Грузії, у 2022 році до країни емігрували понад 62 тисячі росіян і кілька десятків тисяч грузинів, які раніше жили в Росії.

Росіяни можуть перебувати у Грузії без візи впродовж року. Раніше грузинам для відвідування Росії була потрібна віза. З 15 травня за указом Путіна громадяни Грузії можуть перебувати в Росії без візи 90 днів кожні пів року.

Позиція Грузії щодо російської агресії в Україні 

Грузинська влада засудила російське вторгнення в Україну в лютому 2022 року і приєдналася до міжнародних економічних санкцій проти Росії. Однак країна не запровадила власних санкцій, оскільки має "свої національні інтереси, виклики безпеки, економіки", сказав премʼєр-міністр Іраклі Ґарібашвілі в червні 2022 року.

Читайте також:
Польські фермери блокуватимуть кордон з Німеччиною Польські фермери блокуватимуть кордон з Німеччиною
Єврокомісія погодилася на одну з вимог польських протестувальників, - Туск Єврокомісія погодилася на одну з вимог польських протестувальників, - Туск
Для Для "нормалізації відносин" Грузія має випустити з в'язниці Міхеїла Саакашвілі, – Арахамія
Грузія вимагає від України видати урядовців часів Саакашвілі Грузія вимагає від України видати урядовців часів Саакашвілі