USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 4 7 4 7 0 (+1200)
USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25

Президентом може стати той, хто під час війни виїхав з України: Зареєстровано законопроєкт

Станом на сьогодні головною умовою для кандидата в президенти є проживання в Україні протягом останніх п’яти років
вибори
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт №11300, щодо протидії сексизму у виборчих процесах та забезпечення збалансованого представництва жінок та чоловіків в органах влади. Проте цим же документом хочуть ухвалити норму, згідно з якою президентом може стати той, хто під час війни виїхав з України.

Зазначимо, що згідно з теперішнім законодавством, президентом може стати той, хто останні п’ять років проживає саме в Україні. Новим законопроєктом хочуть запровадити, що перебування за кордоном під час дії воєнного стану не є підставою для відмови в реєстрації кандидата на пост народного депутата чи то навіть президента.

Щодо сексизму

Документ надає визначення поняттю "сексизм" під час виборчого процесу та встановлює заборону на розповсюдження агітаційних матеріалів, які містять ознаки сексизму або підбурюють до цього.

Також зазначається, що у разі дострокового припинення повноважень народного депутата, його місце займе наступний кандидат у відповідному регіональному виборчому списку тієї ж статі.

Коли закон набере чинності?

Якщо документ ухвалять у такій редакції, яка зараз є, то цей закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування. Винятками є пункти щодо реєстрації обраних депутатів та заміщення депутатів, повноваження яких достроково припинені, які набирають чинності з дня оголошення наступних чергових виборів.

Вибори в Україні

Нагадаємо, що якби Росія не розпочала повномасштабне вторгнення в Україну, то у жовтні 2023 року в Україні мали б відбутися чергові парламентські вибори, у березні 2024-го – президентські, а восени 2024 року – місцеві.

Втім, вибори під час дії воєнного стану в Україні законодавством заборонені. А для того щоб обрати нового президента, потрібно провести вибори.

Також нагадаємо, що Верховна Рада продовжила воєнний стан та загальну мобілізацію в Україні. Вони діятимуть щонайменше до 11 серпня 2024 року

Читайте також:
Ватні палички й одноразовий посуд під забороною? В уряді напрацьовують законопроєкт проти одноразової пластикової продукції Ватні палички й одноразовий посуд під забороною? В уряді напрацьовують законопроєкт проти одноразової пластикової продукції
Макрон ризикнув і програв, Франція увімкнула Макрон ризикнув і програв, Франція увімкнула "правий поворотник". Чого чекати Україні?
Відсьогодні на імпорт яєць і цукру з України до ЄС діють тарифні квоти Відсьогодні на імпорт яєць і цукру з України до ЄС діють тарифні квоти
Україна через місяць може зіткнутися з дефолтом, – The Economist Україна через місяць може зіткнутися з дефолтом, – The Economist