USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Президент залишається легітимним до кінця війни, – ЦВК

На сьогодні немає будь-яких підстав для призначення виборів президента України
Сергій Дубовик
Заступник голови Центральної виборчої комісії Сергій Дубовик
Джерело: скріншот

Вибори під час дії воєнного стану в Україні законодавством заборонені. А для того щоб обрати нового президента, потрібно провести вибори. Про це нагадав заступник голови Центральної виборчої комісії Сергій Дубовик в ефірі UWN.

Він заявив, що в Україні, як і в кожній цивілізованій країні, діє принцип безперервності державної влади. Не може бути такого, щоб якийсь з інститутів державної влади в країні не функціонував.

"Що стосується Верховної Ради України, Конституція чітко дає на це відповідь, що під час воєнного стану і певний час після нього вибори народних депутатів України не проводяться. По відношенню до президента України такої чіткої формули немає, проте чітко сказано, що президент України здійснює свої повноваження до вступу на посаду новообраного президента України. Для того, щоб новообраний президент України вступив на посаду, потрібно провести вибори президента України, і це саме головне – про це завжди забувають сказати у своїх посилах російські маніпулятори", – заявив він.

Законодавство допускає обмеження окремих прав і свободи в інтересах національної безпеки. Проте на сьогодні немає будь-яких підстав для призначення виборів президента України.

"Президент України, голова держави і Верховний головнокомандувач до проведення виборів президента України буде здійснювати свої повноваження стільки, скільки це буде потрібно для держави і для захисту національних інтересів і до скасування воєнного стану. Також вибори президента України можуть бути призначені виключно постановою Верховної Ради України і ніяким іншим способом", – додав він.

Вибори до Верховної Ради

Дубовик повідомив, що станом на сьогодні число депутатів, які складають мандат, не є критичним.

За його словами, половина депутатів обрана за списками, тому в цьому проблеми не існує. Це означає, що після складання мандата нардепом замість нього до Ради зайде інший парламентар, який був далі по списку.

"Що стосується проведення чи непроведення виборів, то жодна демократична країна, на яку ми орієнтуємося, під час активної фази бойових дій і враження практично повного національної території ніколи виборів не проводила. Ті наративи, які нам нав’язують з прикладами Південної Кореї, коли під час війни проводилися вибори, знову ж таки, маніпулятори забувають, що під час проведення виборів навіть у активній фазі бойових дій чи при вкладенні перемир’я, але там, де було вогневе ураження, там був контингент військ ООН, військ міжнародної коаліції", – пояснює він.

Така сама ситуація, коли була напруженість, спостерігалася в Боснії і Герцеговині, під час Першої світової війни у Сполученому Королівстві вибори до Палати громад не проводилися. Вибори в Сполучених Штатах під час Другої світової війни проводилися на території саме Сполучених Штатів, а не на території, яка підлягала вогневому ураженню з боку Японії, умовно кажучи, на Гаваях, на Алясці.

"Тому все це є маніпулятивним, чи потрібно продовжувати воєнний стан, чи не потрібно, буде залежати від факторів на лінії зіткнення, на лінії фронту. По-перше, це ставить під сумнів легітимність новообраної влади на таких виборах, це загрожує життю і здоров’ю виборців на виборчих дільницях і життю і здоров’ю військовослужбовців, які мають теж на рівних правах брати участь у виборах і так само обирати. На сьогодні не вирішено питання з усіма країнами, де масово перебувають українські громадяни, які вимушено залишили нашу державу", – додав він.

Отже, президент і Верховна Рада є легітимним під час воєнного стану. Ніяких виборів у війну проводитись не може.

Вибори в Україні

Нагадаємо, що якби Росія не розпочала повномасштабне вторгнення в Україну, то у жовтні 2023 року в Україні мали б відбутися чергові парламентські вибори, у березні 2024-го – президентські, а восени 2024 року – місцеві.

Втім, як зазначив секретар РНБО Олексій Данілов в інтерв’ю "Радіо Свобода", вибори в Україні можливі, лише коли будуть завершені воєнні дії. 

Також нагадаємо, що Верховна Рада продовжила воєнний стан та загальну мобілізацію в Україні. Вони діятимуть щонайменше до 13 травня 2024 року

Читайте також:
100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень 100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень
Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог
Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет
Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат