USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 7 4 7 0 (+1320)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

Президента України просять запровадити механізм протидії сексуальним домаганням та насильству в ЗСУ

Відповідна петиція вже набрала майже три тисячі голосів
петиція
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

На сайті Офісу президента зареєстрували петицію з вимогою впровадити механізм протидії сексуальним домаганням та насильству в ЗСУ та припинити безкарність тих, хто чинить насильство в армії.

Петицію зареєструвала парамедикиня, ветеранка, громадська активістка, очільниця "Жіночого ветеранського руху" Катерина Приймак. Звернення до президента також підписали "Інститут ґендерних програм", "Юридична сотня" та "Ґендер в деталях".

У петиції зазначають, що на сьогодні українська армія має один з найбільших відсотків залучених жінок. Станом на жовтень 2023 року кількість жінок сягла 62 062 особи, але проблеми, пов’язані із сексуальними домаганнями у військовій сфері, залишаються нерозв’язаними.

"Від сексуальних домагань страждають не лише жінки, але й чоловіки", – йдеться у тексті петиції.

Зазначається, що дослідження "Невидимий батальйон 3.0. Сексуальні домагання у військовій сфері в Україні" зафіксувало десятки випадків сексуальних домагань, які не були попереджені та покарані через брак дієвих механізмів протидії.

"Також дослідження показало, що сексуальні домагання можуть стати підставою для звільнення постраждалої із лав ЗСУ – тобто сприяють втраті кваліфікованих кадрів", – зазначає авторка звернення.

У петиції вказують, що наявні механізми протидії та розслідування сексуальних домагань, насильства за ознакою статі неефективні, бо не адаптовані під низку особливостей таких ситуацій.

"За участі радниці головнокомандувача ЗСУ з ґендерних питань ГО "Юридична сотня", ГО "Інститут ґендерних програм" і ГО "Жіночий ветеранський рух" було розроблено детальний алгоритм ідентифікації випадків сексуального домагання, порядок реагування, розслідування та службової перевірки. Він передбачав створення інституційних механізмів для належного реагування та надання допомоги. Згадані напрацювання були представлені на форумі "Армія, побудована на довірі", організованому Сухопутними військами в жовтні 2021 року. Присутність представників ЗСУ, МОУ та Верховної Ради України, публічне обговорення питання сексуальних домагань у ЗСУ свідчило про наявність політичної волі до врегулювання й запобігання випадкам сексуальних домагань у ЗСУ", – зазначається у тексті петиції.

Авторка додає, що до повномасштабної війни Генеральний штаб не встиг призначити людей на посади підрозділу ґендерної інтеграції в Апараті головнокомандувача ЗСУ. За її словами, за цим слідувало б ухвалення Інструкції із запобігання сексуальним домаганням та ґендерній дискримінації в ЗСУ, яка до 24 лютого 2022 року пройшла погодження зі всіма командуваннями. Таким чином, ані запропоновані механізми, ані будь-які інші так і не були затверджені й утілені, каже вона.

"Просимо Верховного головнокомандувача сприяти якнайшвидшому впровадженню механізму реагування на повідомлення про сексуальні домагання, насильство за ознакою статі в ЗСУ", – зазначено у петиції.

Раніше ми повідомляли, що через портал StopCrime українці можуть повідомити про випадки сексуального насильства над дітьми в мережі. Інформувати про можливий злочин можна й анонімно.

Читайте також:
Ситуація на фронті загострилась, – Сирський Ситуація на фронті загострилась, – Сирський
"Обмежено придатних" розділять на групи: За яким критерієм їх ділитимуть
Україна, ймовірно, зможе піти у серйозний контрнаступ у 2026-му або 2027 році, – The Economist Україна, ймовірно, зможе піти у серйозний контрнаступ у 2026-му або 2027 році, – The Economist
ЗСУ контролюють 2/3 території Очеретиного, інша частина – під вогневим контролем, – речник ЗСУ контролюють 2/3 території Очеретиного, інша частина – під вогневим контролем, – речник "Хортиці"