USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Прапор України замайорів над тимчасово окупованим Донецьком: Звідки прилетів стяг

Над Донецьком зранку запустили гігантський прапор України
прапор
Прапор України над Донецьком
Джерело: скріншот

Сьогодні, 9 вересня, від самого ранку над тимсчасово окупованим Донецьком на червоно-чорних повітряних кулях літає гігантський прапор України. Про це в ефірі Єдиних новин заявив керівник Авдіївської міської військової адміністрації Віталій Барабаш.

За словами очільника, 9 вересня Авдіївка відзначає День міста, тому військові вирішили відсвяткувати, запустивши державний прапор у небо.

"Сьогодні 245 річниця з дня заснування Авдіївки. Прапор полетів на Донецьк. Чуємо (радіо-, - ред.) перехоплення, що росіяни там трохи бісяться через це, намагалися його збити. Але вже над Київським районом міста Донецька державний прапор майорить", - розповів Віталій Барабаш.

Водночас місцеві зафільмували проліт прапора над Калінінським районом міста.

Згодом з'явилася інформація, що стяг упав у Ленінському районі Донецька, зачепившись за дерева.

Коли росіяни окупували Донецьк?

6 квітня 2014 року озброєні бойовики оточили та захопили приміщення Донецької обласної державної адміністрації, що поклало початок окупації міста проросійськими бандформуваннями.

Активізація сепаратистського руху в Донецьку відбулась одразу ж після завершення Революції Гідності та втечі тодішнього президента України Януковича до Росії. Під безпосереднім керівництвом кремлівських кураторів впродовж березня під будівлею Донецької ОДА проходили мітинги, лунали проросійські гасла і заклики про приєднання до Росії. Український прапор неодноразово змінювався на російський триколор.

6 квітня близько 2 тис. проросійських мітингувальників зібралися на площі Леніна. Після закінчення мітингу протестувальники пройшли вулицею Артема до будівлі Донецької ОДА. Розпочався штурм, сутички з міліцією. Після того як двом групам сепаратистів вдалося проникнути у двір і в саму будівлю, а зовні у вікно будівлі була кинута граната, — силовики відступили, будівля опинилася під контролем сепаратистів, над обладміністрацією вивісили прапори Росії та "ДНР".

Після захоплення ОДА протестувальники оприлюднили резолюцію, в якій зажадали негайного скликання позачергової сесії Донецької обласної ради та ухвалення нею рішення про проведення референдуму задля входження до складу Росії. Наступного дня, 7 квітня 2014 року, у сесійній залі будівлі Донецької ОДА сепаратисти проголосили "декларацію про суверенітет Донецької народної республіки" на території Донецької області.

Так, у життя мирних громадян увірвалися невідомі досі явища: звуки обстрілів, люди побачили перші зруйновані будинки у населених пунктах, пережили вимкнення світла, газу внаслідок обстрілів. З’явилася інформація про перші жертви серед мирного населення. Донецьк заполонили озброєні люди, воєнна техніка. Натовпи під триколорами шалено кричали про бажання приєднатися до Росії. Все було, як у фільмі жахів.

Новини за темою: Рашизм – це психічна хвороба свідомості з проявами маніакально-депресивного синдрому, – Ігор Козловський

Відтоді люди стали заручниками ситуації, а Донецьк і область - "гарячою точкою", де не вщухають воєнні дії. Внаслідок боїв між бандугрупованнями та Збройними силами України, а також численних диверсійних актів місто зазнало руйнувань, а чимало його мешканців змушені були залишити рідні домівки.

Читайте також:
Військовозобов’язаним видаватимуть спеціальні штрихкоди Військовозобов’язаним видаватимуть спеціальні штрихкоди
Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри
Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими "зубами дракона" на Харківщині
Ситуація у Вовчанську вкрай складна, ворог займає позиції на вулицях міста, – поліція Ситуація у Вовчанську вкрай складна, ворог займає позиції на вулицях міста, – поліція