USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 4 7 4 7 0 (+1200)
USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25

ППО, розвиток української оборонпромисловості та понад 98 млрд доларів Україні: Остін про пріоритети на "Рамштайні"

Засідання в Брюсселі було 23-м за рахунком
Остін
Остін
Джерело: відкриті джерела

У Брюсселі завершилося 23-тє засідання Контактної групи з питань оборони України у форматі "Рамштайн" за участі міністрів оборони і високопосадовців майже 50 країн світу. Про те, що союзники мають шукати нові рішення для викликів, які Україна має у протиповітряній обороні через російську агресію, а також для безпеки української держави в довготривалій перспективі та про передачу Києву з початку великої війни вже понад 98 млрд доларів на військову допомогу, розповів міністр оборони Сполучених Штатів Америки Ллойд Дж. Остін ІІІ.

Більше ППО для України

"Тоді, коли ми збираємося, українські сили ведуть важкий бій. На Харківщині та в інших місцях Кремль посилює бомбардування українських міст і мирних жителів. Україні терміново потрібні додаткові засоби протиповітряної оборони для оборони неба від російських атак", – заявив глава Пентагону.

Остін додав, що це "критичний момент і ставки цієї війни високі, а виживання України під загрозою". Мовляв, як і вся безпека, адже "ніхто з нас не хотів би жити у світі, де Путін виграє".

За словами американського міністра, ця оборонна коаліція продовжить відповідати на безпекові виклики в Україні, зокрема для посилення та оновлення Сил оборони в майбутньому.

"Для довготермінової безпеки Україна потребує широкої, ефективної та самозабезпечуваної оборонної галузі. Тому США тісно працюють з цією контактною групою, щоб посилити українську оборонну промисловість і розвивати спільні проєкти", – уточнив міністр оборони Сполучених Штатів Америки.

Окрім Patriot потрібні й інші системи

"Щодо Patriot. ППО – це пріоритет. Треба надавати Україні додаткові системи Patriot. Але не тільки це, ми багато часу приділяємо тому, щоб закликати інші країни передавати не тільки Patriot, але й інші системи ППО Україні", – сказав політик.

І додав, що сьогодні немає нових оголошень щодо Patrot. Втім, робиться усе можливе для того, щоб надати Україні додаткові спроможності якнайшвидше.

Також Остін прокоментував інформацію про те, що у Польщі відмовилися переміщувати Patriot до України. 

"Бачив повідомлення преси. Що я хочу сказати. Не буде змін в нашому покритті Patriot в Польщі. Знаю, що про це повідомляли, але немає змін щодо Польщі. Щоб дати Україні те що потрібно, працюємо з іншими країнами", – пояснив голова Пентагону.

Військова допомога Україні

Звучало на полях засідання і те, що від початку повномасштабної війни члени Контактної групи з питань оборони України у форматі "Рамштайн" зобов’язалися виділити вже понад 98 млрд доларів на військову допомогу Україні від початку повномасштабного вторгнення РФ. 

"Пишаюся тим, що з лютого 2022 року ця Контактна група виділила Україні понад 98 млрд доларів у вигляді безпекової допомоги. І ця коаліція продовжує знаходити інноваційні та стійкі шляхи для збільшення критично важливого потенціалу для задоволення найнагальніших потреб України", – повідомив Остін.

Крім того, міністр оборони США подякував Швеції за нещодавнє оголошення найбільшого пакета військової допомоги на суму близько 1,2 млрд доларів. А також – Бельгії, яка зобов'язалася поставити Україні 30 винищувачів F-16 до 2028 року разом з мільярдом доларів військової допомоги цього року.

Водночас нагадав про зобов'язання Іспанії передати Україні зенітні ракети.

Разом з тим у межах засідання відбулася й чергова зустріч міністра оборони України Рустема Умєрова з міністром оборони США Ллойдом Остіном.

Під час зустрічі сторони детально обговорили планування оборонних потреб України, приділивши особливу увагу процесу мобілізації та оснащенню бойових бригад.

Глава українського Міноборони також нагадав, що вже цього тижня на саміті G7 Україна та США підпишуть двосторонню безпекову угоду.

"Це значущий крок на шляху до справедливого миру для України", – зазначив Умєров.

Попереднє засідання Контактної групи

Варто нагадати, що на відкритті 22-го засідання Контактної групи з питань оборони України 20 травня Остін говорив, що Україна й надалі отримуватиме те, чого потребує. Тож Сполучені Штати знову доставляли терміново військову допомогу. Політик також наголошував, що РФ зараз використовує і "Шахеди", і дрони та корейські ракети для атак по Україні. І в США бачать, що нині "переживає невинне населення України".

Зустрічі у форматі "Рамштайн" – серія дипломатичних зустрічей міністрів оборони кількох десятків країн світу.

Основна мета "Рамштайну" – обговорення, синхронізація і прискорення надання військової допомоги, зброї та спорядження Україні. Тобто міністри оборони різних країн світу обговорюють, яку зброю надаватимуть Україні для прискорення закінчення війни.

Читайте також:
Путін не підтримує припинення вогню в Україні зараз. Зеленський має свою відповідь Путін не підтримує припинення вогню в Україні зараз. Зеленський має свою відповідь
В Україні – 14 неукомплектованих бригад, про контрнаступ говорити зарано, – Зеленський В Україні – 14 неукомплектованих бригад, про контрнаступ говорити зарано, – Зеленський
ЗСУ відійшли з мікрорайону Канал у Часовому Яру, – речник ОСУВ ЗСУ відійшли з мікрорайону Канал у Часовому Яру, – речник ОСУВ "Хортиця"
Поважати і співчувати, а не жаліти. Як спілкуватися з людьми без кінцівки або з протезом Поважати і співчувати, а не жаліти. Як спілкуватися з людьми без кінцівки або з протезом