USD
НБУ
39.38
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.32
Готівка
42.95
Втрати орків: 4 7 9 7 1 0 (+980)
USD
НБУ
39.38
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.32
Готівка
42.95

Боєприпаси, ракети для ППО та дрони. Підсумки ювілейного "Рамштайну"

Перші постачання в межах дронової коаліції будуть уже наприкінці березня
Рамштайн 20 засідання
20-те засідання "Рамштайн"
Джерело: Рустем Умєров

Коаліція країн-партнерів під час 20-го засідання у форматі "Рамштайн", яке відбулося в Німеччині, продемонструвала свою єдність та активність у допомозі Україні. Союзники пообіцяли надати боєприпаси та ракети протиповітряної оборони, а постачання в межах дронової коаліції стартує вже наприкінці березня, розповів за підсумками зустрічі міністр оборони України Рустем Умєров.

За словами посадовця, два дні були насичені зустрічами з партнерами. А снаряди стали головною темою засідання.

"Боєприпаси – те, чого критично потребують наші воїни. Вони будуть. Партнери заявили про пакети допомоги, в які входять артилерійські снаряди 155 мм, 152 мм, 105 мм та інші. Вдячні, що по всьому світу союзники шукають та знаходять боєприпаси, які так необхідні для відсічі агресора", – сказав глава оборонного відомства.

Умєров додав, що побільшає і ракет для систем протиповітряної оборони. Й Україна також активно працює з усіма залученими партнерами до надання винищувачів F-16, щоб літаки були в нашій державі якнайшвидше.

Також на засіданні кілька нових країн приєдналися до дронової коаліції та зробили внески. Перші постачання в межах ініціативи будуть уже в березні, зазначив міністр оборони. Йшлося й про можливість інвестицій в українське виробництво тих БпЛА, які показали свою ефективність на полі бою.

Водночас у вечірньому зверненні президент України Володимир Зеленський додав, що від ювілейної зустрічі в Німеччині є "позитивні результати".

"Будуть нові оборонні пакети, зокрема дефіцитна артилерія. Нові держави приєднуються до чеської ініціативи із закупівлі боєприпасів – дякую всім.  Звичайно, залишається незмінним пріоритет щодо ППО, РЕБ та дронів. Українські дрони вже дають сильні результати, і маємо значно зміцнити міжнародний компонент співпраці. Фронт повинен відчути наше посилення щодо дронів", – резюмував глава держави.

Новини за темою: Канада приєдналася до коаліції дронів для України: Передасть ще понад 800 БпЛА

Допомога Україні

Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус анонсував новий пакет військової допомоги Україні на 500 мільйонів євро. Про це він заявив на пресконференції в рамках засідання "Рамштайн", передає Tagesschau.

Новий пакет допомоги включатиме, зокрема, 100 одиниць бронетехніки для піхоти та 100 одиниць транспортної техніки. Також Берлін запланував поставити десять тисяч артилерійських снарядів зі складів Бундесверу.

Крім того, на попередніх зустрічах "Рамштайну" говорили, що Україна матиме більше зброї дальнього ураження. 

"Є цілковите розуміння партнерів, що нам ця зброя потрібна, і зобов’язання, щоб працювати над тим, щоб надавати Україні більше зброї для подібних ударів", – зазначив начальник Управління преси та інформації Міноборони молодший лейтенант Ілларіон Павлюк.

Читайте також:
Starlink на війні: Як Пентагон бореться з використанням росіянами терміналів зв'язку Starlink на війні: Як Пентагон бореться з використанням росіянами терміналів зв'язку
Україна створює мережу секретних підприємств з виробництва зброї, – ЗМІ Україна створює мережу секретних підприємств з виробництва зброї, – ЗМІ
У Словаччині фіксують зростання незаконних перетинів кордону чоловіками з України У Словаччині фіксують зростання незаконних перетинів кордону чоловіками з України
Зеленський підписав закони про продовження воєнного стану та мобілізації Зеленський підписав закони про продовження воєнного стану та мобілізації