USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 4 7 4 7 0 (+1200)
USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25

Польща виступає проти передачі Україні батареї Patriot, розміщеної на її території

Разом з тим у Німеччині заявили, що надсилають Україні чверть своїх систем Patriot
ЗРК Patriot

ЗРК Patriot. Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

Україна постійно закликає партнерів допомогти з посиленням протиповітряної оборони і захистити небо та міста від щоденних атак Росії. Однак Польща не згодна на передачу Україні американської батареї ППО Patriot, яка дислокується в країні, сказав заступник голови Міністерства оборони країни Цезарій Томчик. Натомість у Німеччині заявили про надання додаткової системи Patriot, пише "Укрінформ".

Що кажуть у Польщі?

За словами Томчика, американську батарею Patriot мають замінити на батарею з іншої частини світу.

"Польські "Петріоти" захищають польське небо і це не зміниться", – говорить посадовець.

А передувало цьому те, що 12 червня журнал New York Times написав, що президент Сполучених Штатів Америки Джо Байден нібито планує передати Україні ще один Patriot.

За даними журналістів, йдеться про батарею, яка дислокується в Польщі і захищає логістичний центр у Жешуві, через який проходить значна частина військової допомоги Україні.

Американські офіційні особи повідомили виданню, що система може бути розгорнута на лінії фронту в Україні в найближчі кілька днів.

Водночас голова Бюро нацбезпеки Польщі Яцек Сєвєра у коментарях медіа пояснював, що, на його думку, переміщення батареї Patriot до України "дуже небезпечно" і через це нібито "знижується безпека Польщі".

Крім того, за останні два роки повітряний простір Польщі тричі порушили – це забрало життя двох громадян. Також політик наголосив, що через польську територію проходить більша частина військової допомоги для України.

Що кажуть у Німеччині?

Натомість міністр оборони ФРН Борис Пісторіус перед початком зустрічей глав оборонних відомств країн НАТО, Комісії Україна – НАТО та коаліції "Рамштайн" у Брюсселі заявив, що Німеччина уже передала Україні чверть власного запасу цих озброєнь. І це все проходить з урахуванням третьої системи ППО Patriot, яку незабаром доставлять до Києва.

"Передамо Україні третю систему Patriot. Тож Німеччина забезпечує для України загалом три системи – це чверть наших власних запасів таких систем, вже немає можливості передати ще. Інші, напевно, можуть віддати по одній", – зауважив глава Міноборони.

Пісторіус запевнив, що Берлін запустив ініціативу з посилення ППО України, яка вже має певні успіхи, однак є ще куди рухатися. Крім того, ФРН також забезпечує навчання управлінням Patriot і передає далекобійні ракети до них.

Зокрема днями передали 32 такі ракети, ще 68 доставлять ближчими днями та тижнями. Ці ракети вдалося придбати в рамках спільних зусиль Німеччини, Данії, Норвегії та Нідерландів, відзвітував міністр.

"Продовжуємо працювати. Наша підтримка важлива, адже Росія намагається знищити Україну, Росія щодня вбиває та ранить людей, систематично та максимально жорстоко обстрілює українські міста… Не має бути сумнівів, що ми продовжимо стояти на боці України", – наголосив політик.

Також Пісторіус підтвердив, що партнери продовжують вивчати всі можливості для збільшення виробництва Patriot, ведуть перемовини з виробниками в США тощо. Однак для виробництва та постачання потрібен час.

Новини за темою: Кожне рішення Заходу про допомогу ухвалюється із запізненням на рік, – Зеленський

Що кажуть в Україні?

Тим часом президент Володимир Зеленський не втомлюється наголошувати в інтерв'ю закордонним медіа про важливість передачі нашій державі систем ППО.

Приміром, для оборони Харкова й області, каже глава держави, важлива далекобійна зброя, щоб захистити оборонні позиції. Передовсім мовиться про системи Patriot. За словами Зеленського, далекобійна зброя та системи ППО, як і раніше, лишають в пріоритеті для України.

До того ж для захисту критичної інфраструктури країни потрібно мінімум сім систем протиповітряної оборони. 

Зеленський стверджує, що поки маємо загалом близько 25% від того, що потрібно, щоб захистити Україну.

Президент говорить і про те, що щодня Україна працює над тим, аби зброя прийшла якнайшвидше. Однак це довготривалий процес переговорів з країнами.

Читайте також:
Путін не підтримує припинення вогню в Україні зараз. Зеленський має свою відповідь Путін не підтримує припинення вогню в Україні зараз. Зеленський має свою відповідь
В Україні – 14 неукомплектованих бригад, про контрнаступ говорити зарано, – Зеленський В Україні – 14 неукомплектованих бригад, про контрнаступ говорити зарано, – Зеленський
ЗСУ відійшли з мікрорайону Канал у Часовому Яру, – речник ОСУВ ЗСУ відійшли з мікрорайону Канал у Часовому Яру, – речник ОСУВ "Хортиця"
Поважати і співчувати, а не жаліти. Як спілкуватися з людьми без кінцівки або з протезом Поважати і співчувати, а не жаліти. Як спілкуватися з людьми без кінцівки або з протезом