USD
НБУ
40.64
Готівка
41.00
EUR
НБУ
43.69
Готівка
44.10
Втрати орків: 5 4 5 0 9 0 (+1280)
USD
НБУ
40.64
Готівка
41.00
EUR
НБУ
43.69
Готівка
44.10

Позиція сили, заморожування війни РФ проти України – не відповідь, і Росія обрала війну, а не дипломатію. Головні тези першого дня Саміту миру у Швейцарії

Зеленський зауважив, що Росія не представлена на першому Саміті миру, оскільки не зацікавлена у припиненні війни
Саміт миру
Учасники Саміту миру
Джерело: Офіс Президента

У Швейцарії відбувається Глобальний саміт миру – масштабна дипломатична подія цього літа, яка об’єднала понад 100 країн і міжнародних організацій. Представлені всі частини світу, всі континенти заради спільної мети – справедливого миру. Зібрали основні заяви, які лунали від політиків під час першого дня саміту.

Україна

Колективні зусилля мають зупинити війну, припинити вбивства невинних людей. Президент Володимир Зеленський відразу зауважив, що Україна ніколи не хотіла цієї війни. А Глобальний саміт миру є надзвичайно важливою платформою для створення передумов становлення тривалого і сталого миру. Адже світ має надіслати потужний меседж про готовність забезпечувати міжнародне право і безпеку.

"Ця подія буде в історії. Перший Саміт миру може бути першим кроком до справедливого кінця війни Росії проти України. І коли ми справедливо та чесно завершимо цю війну для України на основі міжнародного права, тоді кожна держава у світі може розраховувати на таку ж справедливість і чесність, ефективність Статуту ООН стосовно своїх прав. Потім ці слова ще раз набудуть своєї повної сили", – сказав глава держави.

Також додав, що ніхто не має права погрожувати світу ядерною зброєю, підривати продовольчу, енергетичну або будь-яку іншу безпеку світу та його регіонів.

Крім того, Зеленський зауважив, що Росія не представлена на першому Саміті миру, оскільки не зацікавлена у припиненні війни. Натомість коли країни погодять "план дій" щодо закінчення війни, його покажуть РФ.

"У такий спосіб, щоб на другому Саміті миру ми могли зафіксувати реальний кінець війни. Зараз починаємо цей шлях. Разом ми повинні довести, що об’єднаний світ є світом миру, світом, який знає як діяти", – наголосив глава держави.

Новини за темою: Усе, про що домовимося, буде частиною миротворчого процесу, – Зеленський на Саміті миру

США

Віцепрезидентка Сполучених Штатів Америки Камала Гарріс наголосила на необхідності зберегти міжнародну систему, засновану на правилах, яку Росія похитнула повномасштабним вторгненням в Україну.

А дії Росії, якщо не будуть покараними, "заохотять інших агресорів і призведуть до можливості завойовницької війни та хаосу, а не порядку й стабільності – що загрожує всьому світу".

"США будуть і далі підтримувати Україну та змушувати Росію платити, а також працюватимуть для досягнення справедливого і сталого миру. Ніщо про завершення цієї війни не вирішується без України", – заявила Гарріс.

Німеччина

Канцлер Німеччини Олаф Шольц під час виступу на пленарному засіданні на Саміті миру зауважив, що РФ могла б завершити цю війну в будь-який момент, однак відмовилася від колективного заклику до миру на основі Статуту ООН і міжнародного права.

"Росія відмовилася й обрала війну. Але це Україна є жертвою незаконної агресії. Визнаємо, що досягнення миру все ще вимагає значних зусиль. Ми повинні разом шукати рамки та дорожні карти для втілення конкретних кроків для втілення у цьому напрямку", – акцентував Шольц.

Грузія

На полях Саміту миру президентка Грузії Саломе Зурабішвілі нагадала присутнім, що до Бучі була Абхазії, а до України "була Грузія й окуповані грузинські території". І Грузія має гіркий досвід війни.

"Росія планує відкрити нову морську базу на території Грузії. Ми всі розділяємо бачення, шо ця війна має зупинитися – і в Україну, і Європу має прийти мир. А це можливо лише поряд з початковими кроками, які вже відбуваються. Якщо РФ усвідомить, що вона має кордони як і інші країни, і що в Росії є сусіди, так само як і в інших країнах", – сказала президентка.

Зурабішвілі додала, що міжнародна спільнота та нова архітектура може існувати лише тоді, коли "великі країни визнають своїх сусідів і шанують їхню територіальну цілісність". Політикиня закінчила свій виступ гаслом "Слава Україні!".

Польща

А президент Польщі Дуда звернувся до "ляльки Путіна" Лукашенка. Мовляв, Білорусь бере участь у конфлікті в Україні на боці Росії

"Лукашенко не лише дозволив російській армії напасти на Україну з території Білорусі, а й ініціював низку гібридних атак проти східних кордонів Польщі та Балтійських держав, які тривали понад три роки", – сказав Дуда.

Франція

Тим часом президент Франції Еммануель Макрон висловив ремарки до того, що вже було сказано на Саміті миру.

"Усі з нас віддані побудові сталого миру. І таким миром не може стати українська капітуляція. Ось чому передумовою є допомога України протистояти цій агресії. Ніхто з присутніх не воює з РФ, але всі хочуть миру, відновлення міжнародного порядку, відновлення України, її цілісності та суверенітету", – пояснив Макрон.

Водночас політик зауважив, що ця війна є "глобальним питанням і це показує, що люди з усіх континентів зібралися тут, щоб підтримати мир в Україні. Бо на кону – міжнародні правила та можливість побудувати мир будь-де".

"Почавши цю війну Росія вирішила бути імперіалістичним режимом, тому треба посилювати Статути ООН та міжнародного права. Війна в Україні впливає на весь порядок та всі континенти, атаки, які здійснює Росія, є неприпустимими. І варто забезпечити безпеку на Запорізькій АЕС", – констатував французький лідер.

Макрон додав, що відразу після Саміту всі учасники мають скоординувати зусилля.

Інші заяви

Україна починає мирний процес з позиції сили. І набагато сильніша, ніж вона була три тижні тому, наголосив президент Фінляндії Александр Стубб.

Прем'єр Японії Фуміо Кішіда уточнив, що "сьогодні це Україна, а завтра це може бути Східна Азія".

Хорватія за той мир, де "жертви не повинні капітулювати і залишити агресору свою власну територію", додав прем'єр-міністр Хорватії Андрей Пленкович.

Канцлер Австрії Карл Негаммер продовжив, що якнайбільше держав мають чинити тиск на Москву, щоб вона "погодилася на реальний мирний процес. Захід самотужки не може цього зробити".

А представник Саудівської Аравії на саміті закликав Україну й Росію піти на "важкі компроміси" для закінчення війни.

Разом з тим голова Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що заморожування війни РФ проти України – "не відповідь", а лише "рецепт" для майбутніх війн".

Новини за темою: Зеленський під час Саміту миру обговорив зі Вселенським патріархом Варфоломієм гуманітарну підтримку України

Додамо, текст комюніке Саміту миру, який триває у Швейцарії, готовий і буде відкритий до підписання. Підтримати його зможуть всі охочі, включно з тими країнами, які не приїхали на саміт, сказав керівник Офісу президента Андрій Єрмак. Та наголосив, що в цих процесах до останньої хвилини йде узгодження, але глобальних питань немає, бо Україна має чітку позицію.

Читайте також:
В Україні дозволили збільшувати бронь від мобілізації для чиновників і працівників держпідприємств В Україні дозволили збільшувати бронь від мобілізації для чиновників і працівників держпідприємств
Росія вдарила по аеродрому в Миргороді, де стояли непрацюючі літаки Су-27, на яких вже давно ніхто не літав Росія вдарила по аеродрому в Миргороді, де стояли непрацюючі літаки Су-27, на яких вже давно ніхто не літав
Орбан запропонував Зеленському вигідне Росії припинення вогню перед початком мирних переговорів Орбан запропонував Зеленському вигідне Росії припинення вогню перед початком мирних переговорів
Під прикриттям перук: В Одесі діяла агентурна група ФСБ, яка, використовуючи накладні зачіски, розвідувала локації систем ППО Під прикриттям перук: В Одесі діяла агентурна група ФСБ, яка, використовуючи накладні зачіски, розвідувала локації систем ППО