USD
НБУ
40.64
Готівка
41.00
EUR
НБУ
43.69
Готівка
44.10
Втрати орків: 5 4 5 0 9 0 (+1280)
USD
НБУ
40.64
Готівка
41.00
EUR
НБУ
43.69
Готівка
44.10

Саміт миру офіційно відкрито: Зеленський і Амгерд виступили на першій пресконференції. Відео

Саміт триватиме два дні – 15–16 червня
Зеленський на Саміті миру
Джерело: Офіс Президента

У суботу, 15 червня у швейцарському Бюргенштоку стартував Саміт миру щодо України, який триватиме два дні. На першій ознайомчій пресконференції виступили президенти України та Швейцарії Володимир Зеленський і Віола Амгерд.

Тим часом керівник Офісу президента Андрій Єрмак у розмові з журналістами заявив, що Україна буде готова спілкуватися з Росією на другому Саміті.

"Жодного компромісу з незалежністю, жодного компромісу із суверенітетом і територіальною цілісністю. Але ми дуже чітко ставимося до нашої філософії формули миру і цієї процедури сьогодні. Ми шукаємо можливість представити цей план представнику Росії. Ми думаємо, що це може статися на другому саміті", – сказав він.

Як ми писали, метою сьогоднішнього Саміту стануть пошуки кроків до досягнення справедливого миру для України. Скільки учасників, яка мета і чого чекати – читайте нижче.

Скільки учасників?

Загалом на саміт було запрошено близько 160 делегацій. Станом на 14 червня свій приїзд підтвердили 100 делегацій: 92 країни та 8 вищих представників міжнародних організацій.

З основних гостей саміту – президент Франції Еммануель Макрон, канцлер Німеччини Олаф Шольц, японський прем'єр Фуміо Кішіда, канадський прем'єр Джастін Трюдо, шведський прем'єр Ульф Крістерссон, нідерландський прем'єр Марк Рютте, президент Латвії Едгарс Рінкевичс, іспанський прем'єр Педро Санчес, президент Чехії Петер Павел та інші.

Лідера США Джо Байдена на заході не буде. Замість нього до Швейцарії приїдуть віцепрезидент Камала Гарріс і радник президента з національної безпеки Джейк Салліван.

Як відомо, Росію не запрошено на Саміт, але організатори не виключають її участі в майбутньому.

Коли розпочнеться?

У суботу, 15 червня, представники прибуватимуть на саміт у другій половині дня, а перші заяви для ЗМІ зроблять президент України Володимир Зеленський і лідерка Швейцарії Віола Амгерд.

Після полудня 16 червня відбудеться підсумкова конференція.

Новини за темою: Саміт миру. Що ми вже точно про нього знаємо і чого ще не знаємо?

Яка мета Саміту?

Насамперед Саміт спрямований на те, щоб закласти фундамент мирного процесу і забезпечити платформу для діалогу про досягнення всеосяжного, справедливого і міцного миру для України.

Також на мирній конференції учасники сфокусуються на трьох важливих темах: ядерна безпека; продовольча безпека і свобода судноплавства; гуманітарні питання (обмін військовополоненими всіх на всіх і повернення українських дітей, депортованих до Росії).

Документ за підсумками Саміту

Комюніке мирної зустрічі, за даними ЗМІ, може містити кілька пунктів: про гарантії безпеки атомних електростанцій; продовольчу безпеку; звільнення всіх ув'язнених і повернення дітей, депортованих до Росії.

Водночас документ, імовірно, не міститиме вимог щодо виведення російських військ з території України та відновлення територіальної цілісності України.

Спроби РФ зірвати саміт

Ще у квітні Зеленський заявляв про те, що Росія хоче зірвати саміт миру у Швейцарії. Глава держави з посиланням на розвідку уточнював, що ворог розробив для цього конкретний план.

За словами Зеленського, у Москві хотіли, щоб якомога менша кількість країн узяла участь у заході. Таким чином, миру не буде ще довше.

Нагадаємо, що за день до саміту російський диктатор Володимир Путін зробив цинічну заяву щодо переговорів з Україною, заявивши, що Москва готова розпочати їх "хоч завтра". Однак, як зазначили аналітики ISW, заява Путіна – це спроби переконати Захід завчасно піти на поступки, що порушують суверенітет України.

Також в ISW особливо помітили непереконливу заяву Путіна про те, що російські війська "негайно" забезпечать дотримання режиму припинення вогню і гарантуватимуть "безперешкодне і безпечне" виведення українських військ із чотирьох областей.

Читайте також:
В Україні дозволили збільшувати бронь від мобілізації для чиновників і працівників держпідприємств В Україні дозволили збільшувати бронь від мобілізації для чиновників і працівників держпідприємств
Росія вдарила по аеродрому в Миргороді, де стояли непрацюючі літаки Су-27, на яких вже давно ніхто не літав Росія вдарила по аеродрому в Миргороді, де стояли непрацюючі літаки Су-27, на яких вже давно ніхто не літав
Під прикриттям перук: В Одесі діяла агентурна група ФСБ, яка, використовуючи накладні зачіски, розвідувала локації систем ППО Під прикриттям перук: В Одесі діяла агентурна група ФСБ, яка, використовуючи накладні зачіски, розвідувала локації систем ППО
Перші поховання на меморіальному кладовищі можуть розпочатися вже цієї осені Перші поховання на меморіальному кладовищі можуть розпочатися вже цієї осені