USD
НБУ
40.64
Готівка
41.00
EUR
НБУ
43.69
Готівка
44.10
Втрати орків: 5 4 5 0 9 0 (+1280)
USD
НБУ
40.64
Готівка
41.00
EUR
НБУ
43.69
Готівка
44.10

Комюніке Саміту миру готове і буде відкритим до приєднання

До комюніке зможуть приєднатися навіть ті країни, які не приїхали на форум
Саміт миру
Під час зустрічей на Саміті миру
Джерело: Офіс Президента

Текст комюніке Саміту миру, який триває у Швейцарії, готовий і буде відкритий до підписання. Підтримати його зможуть всі охочі, включно з тими країнами, які не приїхали на Саміт, сказав в ефірі телемарафону керівник Офісу президента Андрій Єрмак.

"Чітка позиція по комюніке є, воно розповсюджене серед учасників. Очікуємо, що більшість країн приєднається до нього. І навіть ті, які не приїхали на цей Саміт. Дуже скоро побачимо перелік країн, які приєдналися до цього комюніке. Але в цих процесах до останньої хвилини йде узгодження, але глобальних питань немає, бо у нас чітка позиція", – пояснив Єрмак.

Так керівник ОП відреагував на повідомлення ЗМІ про те, що Спільне комюніке Саміту миру начебто не узгоджено, а серед учасників тривають дебати щодо цього.

До того ж Єрмак повідомив, щоб приєднатися до спільного комюніке саміту миру країнам та їхнім лідерам буде достатньо зробити офіційну заяву про підтримку.

Політик додав, що Україна готова розглянути пропозиції Формули миру від усіх країн, які поважають її незалежність і територіальну цілісність. При цьому запевнив, що "якщо ж ітиметься про якісь інші принципи, то це не до нас".

Водночас керівник Офісу президента в розмові з журналістами заявив, що Україна буде готова спілкуватися з Росією на другому Саміті.

"Жодного компромісу з незалежністю, жодного компромісу із суверенітетом і територіальною цілісністю. Але ми дуже чітко ставимося до нашої філософії "формули миру" і цієї процедури сьогодні. Ми шукаємо можливість представити цей план представнику Росії. Ми думаємо, що це може статися на другому саміті", – сказав Єрмак.

Перші заяви на Саміті

Тим часом під час вступного слова на пресконференції з президенткою Швейцарії Віолою Амгред президент України Володимир Зеленський заявив, що все, про що буде домовлено сьогодні, стане частиною такого важливого нам миротворчого процесу.

Глава держави також вірить, що "побачимо тут на саміті, як робиться історія. Дякую вам за вашу підтримку, і нехай справедливий мир буде встановлено якомога швидше".

Разом з тим Зеленський зустрівся з віцепрезиденткою США Камалою Гарріс на полях Саміту миру.

Відомо, що Сполучені Штати Америки виділяють один із найбільших невійськових пакетів допомоги для України на суму 1,5 млрд доларів, які підуть на енергетичний сектор і гуманітарні потреби.

Читайте також:
"Тищенка я знаю давно, хрестив його сина, але вчинок депутата ганебний", – Єрмак прокоментував скандал з побиттям військового у Дніпрі
Анонс другого Саміту миру, підпис Спільного комюніке й беззаперечна підтримка територіальної цілісності України: У Швейцарії підсумовують масштабну дипломатичну конференцію Анонс другого Саміту миру, підпис Спільного комюніке й беззаперечна підтримка територіальної цілісності України: У Швейцарії підсумовують масштабну дипломатичну конференцію
Комюніке Саміту миру підтримали 80 країн і чотири організації. Однак дехто декларацію не підтримав, серед них Ватикан Комюніке Саміту миру підтримали 80 країн і чотири організації. Однак дехто декларацію не підтримав, серед них Ватикан
Двосторонні зустрічі, низка гострих заяв і підсумкова декларація: У Швейцарії проходить другий день Саміту миру. Відео, фото Двосторонні зустрічі, низка гострих заяв і підсумкова декларація: У Швейцарії проходить другий день Саміту миру. Відео, фото