USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 6 1 5 0 (+1096)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

Повернути молодь з-за кордону для відбудови України – головне наше завдання, – Мінмолодьспорту

Нині в Україні є понад 2 тис. волонтерських можливостей, до яких долучається молодь
молодь українці
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Два роки в Україні триває повномасштабна війна з Росією, яка перекреслила плани та розвиток усіх сфер нашої держави. За цей час чимало молодих людей повнолітнього віку вступило до лав Збройних сил України, а більшість виїхало за межі нашої країни.

UWN поцікавився в Міністерства молоді та спорту України, як відомство розвиває молодіжну політику в умовах війни. І що змінилося в цьому напрямку за час повномасштабного вторгнення Росії.

У міністерстві нам розповіли, що нині одним із головних зі своїх завдань вважають підтримувати стратегічний курс стосовно повернення молоді з-за кордону.

"План побудований на принципах скоординованості реформ на державному та міжнародному рівнях, який і спрямований на повернення молоді для відбудови держави. А щоб посилити підтримку України міжнародною спільнотою, Мінмолоді сприяє участі молодіжних делегатів України до ООН у міжнародних заходах", – зазначили в пресслужбі відомства.

З лютого 2023 року в країні діє Український молодіжний фонд. Структура створена для підтримки молодіжних проєктів, серед яких – забезпечувати кадровий потенціал.

Новини за темою: Спілкування українською: За два роки волонтери організували сотні мовних курсів

В Україні діє декілька програм для молоді

Зокрема, Мінмолодьспорту спільно з органами місцевого самоврядування та інститутами громадянського суспільства за минулий рік підготували 1 тис. 109 випускників програми "Молодіжний працівник" та 68 випускників станом на лютий 2024 року.

Крім того, в Україні діє програма "Державотворець" – система особистісного і професійного розвитку молоді й відповідального лідерства, підвищення рівня громадянської активності. Випускниками програми стали сотні молодих людей з різних регіонів України, які вже створили проактивну всеукраїнську спільноту, кажуть у міністерстві.

Також актуальною в умовах воєнного стану в Україні є популяризація волонтерства серед молоді. Цим займається Національна волонтерська платформа. 

"З 24 лютого 2022 року Платформа переорієнтувала свою діяльність й активно допомагає як військовим, так і цивільному населенню. Наразі є понад 2 тис. 060 волонтерських можливостей, до яких долучається молодь. Близько 84 тис. 800 людей зареєстровано на волонтерські ініціативи, понад 852 тис. – охоплені промоцією Платформи", – зазначають у відомстві.

Новини за темою: За рік побільшало у 2,5 раза: Скільки в Україні офіційно зареєстрованих волонтерів

Водночас важливим, стверджують у Мінмолоді та спорту, є створення мережі молодіжних центрів та молодіжних просторів. На сьогодні вони є найбільш адаптивними у процесах реагування на кризові ситуації цивільного населення під час війни. Тож діяльність подібних центрів є чудовим способом залучити молодь до розвитку громадянського суспільства та при відбудові країни.

З початку повномасштабного вторгнення діє й ініціатива "СпівДія" – офіційна платформа країни для збору потреб й оперативної допомоги цивільним. Зараз робота триває у 24-х "СпівДія хабах" у 21 регіоні України.

"Ще однією ініціативою, яка впроваджується спільно з молодіжними центрами і просторами, є Національна програма залучення молоді до відновлення України "ВідНОВА:UA". А тут уже головне доєднати молодь до відновлення України й нормалізації життя у громадах, які постраждали від війни. Програма реалізується шляхом молодіжних обмінів – є учасники з різних областей України", – зауважують у відомстві.

Так, у 2023 році відбулося 24 молодіжних обміни: був 721 учасник та відновили 24 молодіжних центри й простори. У 2024 році запланували провести 24 таких молодіжних обміни.

"Така практика – краща в молодіжній роботі в Європейському Союзі. А також є пошуком ефктивних рішень для відновлення й розвитку України", – підсумували в міністерстві.

Соціологи назвали кількість молодих людей, які хочуть повернутися до України

Минулого року соціологи проводили дослідження "Вплив війни на молодь в Україні". За даними опитування, до України хотіли повернутися 76% молодих людей, які виїхали через війну за кордон. Зокрема, 64% планували повернутися до свого населеного пункту, в якому раніше проживали, і тільки 2% – вже до іншого, решта не визначилися.

57% молоді за кордоном серед найважливіших цілей в житті зазначали бути корисними Україні.

Додамо, в суспільстві часто точаться дискусії щодо хронологічних, абсолютних вікових границь при визначенні віку молоді. Нині нижню границю молодості встановлено між 14 і 15, а верхню – між 30 і 35 роками.

Читайте також:
Окупанти майже 180 разів обстріляли українські ТЕС від початку війни Окупанти майже 180 разів обстріляли українські ТЕС від початку війни
Ситуація на фронті загострилась, – Сирський Ситуація на фронті загострилась, – Сирський
РФ знову скасувала ходу Безсмертного полку до 9 травня: Британська розвідка назвала причину РФ знову скасувала ходу Безсмертного полку до 9 травня: Британська розвідка назвала причину
Повернення чоловіків з-за кордону: Польща чекає ініціативи від України Повернення чоловіків з-за кордону: Польща чекає ініціативи від України