USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 1 0 8 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Потреби в мобілізації 500 тисяч осіб в України немає, – Шмигаль

Цифра коригується з огляду на ротації, які відбуваються на передовій, і озброєння, що надходить від союзників
Мобілізація

Фото ілюстративне

Джерело: відкриті джерела

Україна не потребує мобілізації 500 тисяч осіб. Про це в інтерв'ю Bloomberg заявив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.

Очільник Кабміну сказав, що обсяг набору нових мобілізованих може бути меншим за 500 тисяч, про які говорили раніше.

"Цифра коригується з огляду на ротації, які відбуваються на передовій, і озброєння, що надходить від союзників. Ми продовжимо боротьбу, якщо матимемо підтримку наших партнерів щодо артилерійських снарядів, ракет великої та середньої дальності", – пояснив Шмигаль.

Що передувало?

Україні потрібно мобілізувати 500 тисяч осіб. Такі заклики лунали днями в повідомленнях Financial Times. Видання вказувало, що нових сил чекають виснажені військові, які понад два роки стоять на фронті без ротацій та практично без відпусток.

"Два роки без перерви, без ротації – звісно, моральний дух низький і це вбиває мотивацію. Нам потрібна або ротація, або звичайна відпустка, щоб як слід відпочити", – розповів десантник Ілля, який за два роки війни мав лише 25 днів відпустки.

Серед причин, чому чоловіки намагалися уникати призову на фронт, за словами військового, була безстрокова служба в Україні. Але, каже Ілля, "якщо люди не прийдуть, ми не зможемо відпочити".

Новий закон про мобілізацію має на меті оновити законодавчу базу країни напередодні очікуваної хвилі набору цього року, під час якої можуть призвати до 500 тис. осіб.

Тепер

Наразі у Раді працюють над законом про мобілізацію, який повинен врегулювати законодавчу базу напередодні нової хвилі мобілізації. Зокрема, у Комітеті з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Верховної Ради роздумують,  як "перекрити лазівку для ухилянтів" у великому законопроєкті про мобілізацію.

Про це заявив народний депутат, заступник голови профільного комітету, голова постійної делегації України в ПА НАТО Єгор Чернєв. Йдеться про тих, хто доглядає за людьми з інвалідністю. За словами політика, інколи за однією такою особою доглядають одразу декілька.

Чернєв зазначив, що як тільки законопроєкт буде збалансовано, він потрапить у сесійну залу Верховної Ради України.

Читайте також:
ЗСУ збили над Донеччиною російський Су-25 ЗСУ збили над Донеччиною російський Су-25
Відвідуваність застосунку Відвідуваність застосунку "Резерв+" в 50 разів більша, ніж ЦНАПІВ, - Міноборони
Зеленський заявив, що для захисту критичної інфраструктури України нині потрібно мінімум сім систем ППО Зеленський заявив, що для захисту критичної інфраструктури України нині потрібно мінімум сім систем ППО
Міноборони запускає електронну чергу до ТЦК Міноборони запускає електронну чергу до ТЦК