USD
НБУ
39.43
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.75
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 9 3 6 9 0 (+1400)
USD
НБУ
39.43
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.75
Готівка
43.50

Попри війну: Україна та Росія ведуть перемовини щодо деяких гуманітарних питань, – ЗМІ

У певних випадках цей процес відбувається за допомогою посередників
Війна в Україні
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Попри війну, яку розгорнула Росія проти України, країни ведуть переговори щодо певних гуманітарних питань. Зокрема, це стосується обміну військовополоненими, тілами загиблих, проходу суден із чорноморських портів України та повернення українських дітей із Росії. Про це повідомляє видання The Washington Post.

Як організовують цей процес?

Зазначається, що у деяких випадках Москва і Київ використовують посередників, зокрема Туреччину, Катар, Об’єднані Арабські Емірати, Саудівську Аравію, Ватикан і Міжнародний комітет Червоного Хреста.

За словами деяких українських посадовців, більша частина воєнного обміну здійснюється безпосередньо окремими представниками. У тому числі це відбувається під час жорстких і неприємних особистих зустрічей на українсько-російському кордоні та в Стамбулі, а також в ході телефонних розмов.

Автори наголошують, що жодна сторона не хоче афішувати існування цих зворотних каналів.

"Це дуже, дуже емоційно складно. Вони – вороги, але якщо говорити про переговорний процес, то цей конфлікт інтересів потрібно подолати. Ми розуміємо, що б не сталося, які б у нас зараз не були стосунки, ми як українці зацікавлені у поверненні наших захисників, і якщо ми відкидаємо всі канали зв’язку, ми цього зробити не зможемо", – зазначив співробітник української військової розвідки, який очолює координаційний центр, що спостерігає за переговорами про обмін полоненими, Дмитро Усов.

Хто веде переговори з російської сторони?

З російської сторони переговори про обмін військовополоненими веде координаційний центр при Міноборони РФ, до якого також входить Служба безпеки Росії – ФСБ.

"Окремі російські політики та бойові формування, як-от група найманців "Вагнера" та "Ахмат", контрольовані лідером Чечні Рамзаном Кадировим, також лобіювали звільнення конкретних ув’язнених", – сказав Дмитро Усов.

Женевські конвенції передбачають обмін військовополоненими після закінчення бойових дій, але Україна прагне якнайшвидше повернути своїх полонених військових, оскільки є докази, зібрані Організацією Об’єднаних Націй, що вони піддаються систематичним тортурам.

При цьому жодна сторона не розголошує, яка кількість військових потрапила в полон.

Де відбуваються обміни? 

"Обмін військовополоненими, а також обміни тілами загиблих солдатів відбуваються переважно на північному сході України в Сумській області, єдиній ділянці українсько-російського кордону, куди російські війська не намагаються активно просуватися. Тим не менш обстріли відбуваються щодня і зазвичай під час будь-яких обмінів оголошується припинення вогню", – йдеться у матеріалі.

За словами Олега Котенка, який до вересня контролював перевезення та пошуки зниклих безвісти, приблизно двічі на місяць фургони-рефрижератори, наповнені тілами, везуть до кордону російські та українські співробітники екстрених служб, які вивантажують і перевантажують загиблих.

За його словами, експерти Міжнародного комітету Червоного Хреста перевіряють документацію, а співробітники російських і українських спецслужб спостерігають.

"Час, місце і кількість тіл узгоджується з російською стороною", – додав Котенко.

Яка роль посередників у цьому питанні?

Посередники ж у цьому питанні є запасним варіантом. 

"Якщо ми зможемо самі, то ми це вирішимо", – уточнив радник президента України Михайло Подоляк.

Як зазначають у виданні, враховуючи жорстоку спробу Росії повалити уряд України та вкрасти її територію, було мало місця для переговорів щодо припинення війни. 

"У березні 2022 року серія офіційних мирних переговорів провалилася. Натомість Україна і Росія повернулися до основних пунктів спільних інтересів, включаючи обмін полоненими", – кажуть автори.

Які країни допомагають у переговорному процесі?

У публікації додають, що було кілька зустрічей між українськими та російськими офіційними особами в Стамбулі, але переговори часто не розголошуються і загальна їх кількість невідома.

"Міністр оборони України Рустем Умєров був серед офіційних осіб, які керували переговорами в Стамбулі до вересня. Він як  етнічний кримський татарин, який вільно володіє турецькою мовою, налагодив зв’язки в Туреччині під час переговорів про звільнення кримськотатарських ув’язнених після вторгнення Росії на півострів у 2014 році", – наголошують автори.

Після кількох місяців переговорів у липні 2022 року було анонсовано "зернову угоду".

"Заступник міністра інфраструктури України Юрій Васьков, який брав у них участь, заявив, що зустрічей сам на сам між українцями та росіянами щодо зерна не було. Натомість переговори відбувалися у чотиристоронньому форматі, в якому брали участь Туреччина, Організація Об'єднаних Націй, Україна та Росія, яку представляли представники Міністерства оборони", – уточнюють у The Washington Post.

Після обговорень у кулуарах зернових переговорів було погоджено найбільший обмін полоненими на сьогодні, сказав Усов: 215 українців та 10 іноземних бойовиків обміняли у вересні 2022 року на 55 російських офіцерів і проросійського українського політика Віктора Медведчука.

Ще одним посередником є ​​Ватикан. Україна через Католицьку церкву лобіює повернення всіх хто не брав участь у бойових діях, включаючи кухарів, медиків та інших військових, які не воюють. 

Цього місяця Катар допоміг забезпечити повернення чотирьох українських дітей з Росії, ставши третьою країною після Туреччини та Саудівської Аравії, яка уклала успішну угоду між Росією та Україною.

"Між українським уповноваженим з прав людини Дмитром Лубінцем і його російською колегою Тетяною Москальковою існує лінія спілкування щодо зниклих дітей, але вона, за словами Лубінця, не дала результатів. Вони двічі зустрічалися особисто: один раз на українсько-російському кордоні в жовтні 2022 року та один раз у Стамбулі в січні на полях конференції", – зазначають у виданні.

Проте з березня групи дітей повертаються в Україну. Їх везуть до крайньої ділянки українсько-білоруського кордону, де вони перетинають кордон пішки, а в Україні їх зустрічає неурядова організація Save Ukraine.

Лубінець відмовився уточнювати, як саме повертали дітей, які прямували через Білорусь, але, за його словами, процес став легшим після того, як видали ордер на арешт Путіна.

Раніше ми повідомляли, що через гуманітарний коридор із РФ з початку серпня повернулося майже 10 тисяч українців. Зазначалося, що додому повернулося майже 2,5 тисячі дітей.

Читайте також:
Кожне рішення Заходу про допомогу ухвалюється з запізненням на рік, - Зеленський Кожне рішення Заходу про допомогу ухвалюється з запізненням на рік, - Зеленський
Росія розпочала пропагандистську кампанію серед німецькомовних і закликає воювати в Україні Росія розпочала пропагандистську кампанію серед німецькомовних і закликає воювати в Україні
Націоналізація Націоналізація "покинутого" житла на ТОТ України: РФ хоче вкрасти понад 13 тисяч домівок
Направлення на ВЛК можуть з'явитись в додатку Направлення на ВЛК можуть з'явитись в додатку "Резерв+"