USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Понад 3 тисячі українських аграріїв торік отримали майже 2 млрд гривень допомоги від держави, – Опендатабот

За розміром допомоги лідують Кіровоградщина й Львівщина
агросектор
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Минулого року Україна надала фінансову підтримку понад 3 тис. аграріям. Серед регіонів найбільше допомоги отримали на Кіровоградщині та Львівщині, йдеться в аналізі Опендатабот.

За даними, загальний обсяг допомоги з Державного аграрного реєстра (ДАР) склав 1,6 млрд гривень, з них 1,3 млрд гривень пішли на землю, а 0,3 млрд гривень – на корів.

"Зокрема, кошти отримали 2 тис. 763 сільгоспвиробники, які вирощують рослини, та 275 аграріїв, які розводять корів. Загалом держава виділила 1,3 млрд гривень – на землю та 0,3 млрд гривень – на корів. Найбільше допомоги на рослинництво отримали фермерські господарства", – зазначається у повідомленні.

Хто отримав допомогу?

  • Фермерські господарства 2 597 85,5%.
  • ТОВ 287 9,4%.
  • Приватні підприємства 124 4,1%.
  • Кооперативи 23 0,8%.
  • Інша форма власності 7 0,2%.

Перше місце з виплати бюджетних субсидій на вирощування рослин з великим відривом посіла Кіровоградщина – гроші від держави отримали 319 аграріїв. Друге місце має Полтавщина (274), а замикає топ Вінниччина (252).

Лідером за виплатами на розведення корів стала Львівська область – 50 аграріїв. Далі йде Закарпатська область (31), а третє місце розділили Рівненщина та Волинь (по 29).

"Допомогу на вирощування рослин та розведення корів не отримав жоден аграрій з тих регіонів, значна частина яких протягом минулого року була окупована або знаходилася в зоні бойових дій – йдеться про Херсонщину, Харківщину, Донеччину, Луганщину, а також АР Крим", – додали аналітики.

Що відомо про ДАР

Заявки на отримання фінансової допомоги сільгоспвиробникам подають у Державний аграрний реєстр, який запустили в Міністерстві аграрної політики та продовольства за сприяння ЄС 12 серпня 2022 року. Одна з його головних задач – розподіл різних видів підтримки аграріям з бюджету України, а також грантів для них від міжнародних партнерів.

"На вирощування рослин передбачено допомогу у розмірі 3,1 тисячі гривень на гектар. Під умови програми підпадали аграрії, у яких не менше 1 га та не більше 120 га землі. Відповідно, максимальний розмір допомоги може сягати 372 тис. гривень", – пояснили в Опендатабот.

Бюджетну дотацію на розведення корів виплачує держава в розрахунку 5,3 тис. гривень на одну голову. Отримати її можуть господарства, які утримують від 3-х до 100 голів великої рогатої худоби, а тому максимальний розмір дотації – 530 тис. гривень.

Новини за темою: "Наш шлях в тому, щоб розумні українці працювали в агросекторі, рухали його вперед". Розмова з засновником Українського аграрного ліцею Андрієм Дикуном
Читайте також:
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні
Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо "Євробачення" розгорілися нові скандали
В Україні закрились понад 20% новостворених торік ФОПів, – Опендатабот В Україні закрились понад 20% новостворених торік ФОПів, – Опендатабот
Військова допомога від США незабаром прибуде в Україну, – Блінкен Військова допомога від США незабаром прибуде в Україну, – Блінкен