USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Понад 2400 українських дітей окупанти вивезли до Білорусі

Дітей вивезли щонайменше із 17 українських міст
діти війна
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Понад 2400 українських дітей віком від 6 до 17 років було вивезено до 13 установ на території Білорусі після повномасштабного вторгнення Росії до України на початку 2022 року. Про це йдеться у дослідженні Єльського університету, передає Reuters.

Результати дослідження, проведеного Лабораторією гуманітарних досліджень Єльської школи громадської охорони здоров’я, що фінансується Державним департаментом США, передані агентству Reuters, є найбільш широкими на сьогодні відомостями про ймовірну роль Білорусі в російській програмі переселення українських дітей.

Росія раніше заявляла, що пропонує гуманітарну допомогу тим, хто хоче добровільно залишити Україну, і відкидає звинувачення у воєнних злочинах.

Серед основних висновків, зроблених у 39-сторінковому звіті, – те, що дітей вивезли щонайменше із 17 міст Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької областей України, дослідники Єльського університету назвали постійною практикою.

Понад дві тисячі дітей, виявлених Єльським університетом, було перевезено до дитячого центру "Дубрава" в Мінській області Білорусі в період із вересня 2022 року по травень 2023 року, а 392 дитини було доставлено до 12 інших закладів.

"Систематичні зусилля Росії щодо виявлення, збору, транспортування та перевиховання дітей України здійснювалися за сприяння Білорусі. "РФ та білоруський режим спільно координують та фінансують переміщення дітей з окупованої Росією України через територію Росії до Білорусі", – йдеться у доповіді.

Перевезення дітей до Білорусі через територію Росії "зрештою координувалося" між російським диктатором Володимиром Путіним і лідером Білорусі Олександром Лукашенком.

Потрапляючи до Білорусі, діти проходили військову підготовку та перевиховання, а Лукашенко схвалив використання державних організацій для перевезення дітей з України до Білорусі та фінансування їхнього транспортування, йдеться в доповіді Єльського університету.

Скільки українських дітей примусово депортовано

Москва почала систематично перевозити дітей з України до Росії після вторгнення наприкінці лютого 2022 року. Така практика продовжується і наразі, за оцінками українського уряду, понад 19 500 дітей були примусово вивезені російською владою. Лише 361 з них повернуто в Україну, повідомила уповноважена президента України з прав дитини Дар’я Герасимчук.

В Україні відкрито понад 100 кримінальних справ за фактами незаконного примусового видворення дітей, у тому числі до Білорусі та Росії, повідомили в Офісі генпрокурора.

Росія нібито сиріт "евакуює" зі східної України в табори. Деякі з цих дітей потім "усиновлюються" в російські сім’ї. Інших дітей російські чиновники відправляють у "табори відпочинку", щоб ті ніколи не повернулися.

Вважається, що деяких дітей, утримуваних у Білорусі, пізніше відправляють до Росії, зокрема на Далекий Схід країни, майже за 6,5 тисяч км від України.

Президент РФ Володимир Путін і Марія Львова-Бєлова, уповноважена з прав дитини Росії, вже мають ордер на арешт Міжнародного кримінального суду, оголошений у березні, за примусову депортацію тисяч українських дітей до РФ.

Новини за темою: Британія оголосила про нові санкції у відповідь на примусову депортацію Росією українських дітей

Розслідування Міжнародного кримінального суду тепер може розширитися й поширитися на Лукашенка та інших білоруських посадовців.

Суд заявив, що оцінив отриману інформацію та "зобов’язаний захищати конфіденційність" таких повідомлень.

Нагадаємо, у ГУР розповіли, що Росія приховує свої тяжкі воєнні злочини, активно використовуючи тему дітей України для ведення інформаційної війни

Читайте також:
НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання
РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters
Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну
РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням