USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Понад 10 тисяч медичних справ вилучили під час обшуків у військкоматах та медустановах

Підставою стали виявлені масштабні корупційні схеми, до організації яких причетні посадовці цих установ
викриття_4
Обшуки ДБР
Джерело: ДБР

Правоохоронці провели понад 200 обшуків у територіальних центрах комплектування та соцпідтримки (військкоматах) та медичних установах для документування корупційних схем ухилення від призову. Вилучили понад 10 тисяч медичних справ, поінформували в пресслужбі Національної поліції.

Так, серед вилученого є документи, отримані у "привілейований" спосіб. Слідчі перевірять законність одержання цих документів та нададуть правову оцінку діям причетних до незаконних схем.

"Одночасні обшуки проводили, зокрема, у низці військово-лікарських комісій Вінницької, Черкаської та Київської областей. Слідчі дії відбуваються в межах розслідування про незаконне збагачення посадовців обласних і районних військкоматів. Підставою стали виявлені масштабні корупційні схеми, до організації яких причетні посадовці цих установ", – йдеться у повідомленні.

Тож за гроші фігуранти допомагали з оформленням групи інвалідності чи визнанням непридатними до служби.

Що передувало?

Напередодні відбулися обшуки у низці військово-лікарських комісій Вінницької, Черкаської та Київської областей. Слідчі дії проходили в межах розслідування кримінального провадження за фактами незаконного збагачення військовослужбовців, які обіймають керівні посади в обласних та районних центрах комплектування та соціальної підтримки. Про це повідомляли в пресслужбі Державного бюро розслідувань.

Загалом встановили 388 осіб, стосовно яких є сумніви щодо законності отримання ними постанов ВЛК про непридатність до військової служби. Вилучали медичну документацію, яка може підтвердити факти ухвалення протиправних рішень про непридатність до військової служби, особові справи тощо.

Новини за темою: Військовий командир із Миколаївщини безпідставно нарахував майже 5,5 млн гривень виплат підлеглим

Кримінальні провадження порушили за низками статей, у тому числі за ч. 5 ст. 426-1 КК України (перевищення військовою службовою особою влади чи службових повноважень, вчинене в умовах воєнного стану).

Нагадаємо, ДБР вже розслідує понад 112 кримінальних проваджень щодо зловживань воєнкомів.

Читайте також:
Мінекономіки скасувало бронь від мобілізації для співробітників букмекерської контори та служби доставки Мінекономіки скасувало бронь від мобілізації для співробітників букмекерської контори та служби доставки
Військовозобов’язаним видаватимуть спеціальні штрихкоди Військовозобов’язаним видаватимуть спеціальні штрихкоди
Здоров'я – база, естетика – похідне. Пластичний хірург Дмитро Слоссер розповів про роботу під час війни та останні тенденції в галузі Здоров'я – база, естетика – похідне. Пластичний хірург Дмитро Слоссер розповів про роботу під час війни та останні тенденції в галузі
Від слів до профільних центрів: Наскільки в областях готові допомогти захисникам пройти реабілітацію та повернутися до життя Від слів до профільних центрів: Наскільки в областях готові допомогти захисникам пройти реабілітацію та повернутися до життя