USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Польські перевізники перенесли початок блокади кордону з Україною: Що відомо?

Блокаду планують розпочати 6 листопада
Українсько-польський кордон
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Вже з 3 листопада польські перевізники готувалися блокувати рух вантажного транспорту на польсько-українському кордоні. Однак сьогодні з’явилася інформація, що страйк поблизу пунктів пропуску "Корчова – Краківець", "Гребенне – Рава Руська" і "Дорогуськ – Ягодин" вирішили перенести на 6 число. Про це передає Укрінформ.

Що кажуть протестувальники?

Зазначається, що журналістам вдалося поспілкуватися зі співголовою блокади, організатором протесту поблизу пункту пропуску "Корчова – Краківець" Томашем Борковським.

"Блокада розпочинається з 12-ї години (13-ї години за київським часом, – ред.) 6 листопада", – сказав він.

Також Борковський додав, що вона одночасно розпочнеться в трьох місцях поблизу кордону з Україною. За його словами, цей протест офіційно зареєстровано польськими перевізниками в місцевих органах влади до 3 січня 2024 року.

Він також повідомив, що протестувальники блокуватимуть проїзд вантажних автомобілів. А от гуманітарну і військову допомогу для України пропускатимуть.  

На його думку, блокада спрямована не проти України, а за те, "щоб мати рівні можливості" з українськими перевізниками.

"Ми хотіли б взагалі не організовували цю блокаду. Якщо буде виконано наші вимоги, то ми не протестуватимемо. Проте станом на сьогодні не видно, що з нами хтось хоче розмовляти", – уточнив Борковський.

При цьому зауважив, що свої вимоги організатори страйку надіслали, зокрема, Міністерству інфраструктури Польщі.

Чого вимагають польські перевізники?

Серед головних вимог польський організатор страйку назвав відновлення з боку Польщі практики дозволів для українських перевізників.

"Необов’язково їх повинно бути стільки ж, як до війни, але ми хочемо, щоб це було відновлено", – наголосив організатор страйку.

Ще одна вимога – щоб польські вантажні автомобілі виключили з Е-черги для порожніх автомобілів, які повертаються з України до Польщі.

"Зараз, на жаль, наші водії у порожніх вантажівках чекають на виїзд з України по 10–12 днів", – зауважив Борковський.

Він додав, що українські водії, наприклад, можуть перечекати цей час вдома, натомість польські змушені стояти біля кордону.

Борковський також зазначив, що організатори хочуть, аби польська сторона перестала видавати ліцензії для транспортних компаній з капіталом поза ЄС.

"Йдеться не лише про українців, але також турків, грузин, росіян, білорусів, які в Польщі реєструють багато компаній", – резюмував він.

Що кажуть польські прикордонники?

Речник Бещадського відділу Прикордонної служби Польщі Петр Закєляж підтвердив, що страйк польських перевізників має розпочатися 6 листопада.

При цьому уточнив, що польські прикордонники готові до цього протесту, зауваживши, що він відбуватиметься за межами прикордонного пункту, тож польські прикордонні органи не мають впливу на його перебіг.

За його словами, усі транспортні засоби, які потраплятимуть на кордон, пропускатимуть за стандартною процедурою.

Що відомо про ситуацію на кордоні з Польщею?

На початку тижня з’явилася інформація, що польсько-український кордон можуть перекрити до кінця року. Серед причин страйків польські перевізники називали надмірну конкуренцію після лібералізації міжнародних перевезень між Україною та країнами Євросоюзу.

Зазначалося, що перші збори учасників вже узгоджені з місцевою владою поблизу пункту пропуску "Корчова" на 10-ту ранку 3 листопада.

Наступного дня Україна ініціювала зустріч з Польщею та Єврокомісією через можливе перекриття кордону. На ній хотіли обговорити питання з виконанням меморандумів про пропускну спроможність українсько-польських пунктів пропуску.

Ключовою метою цього заходу мало бути напрацювання спільних рішень, які допоможуть збільшити пропускну спроможність та забезпечити стабільну роботу кордону, додавали в Міністерстві розвитку громад, територій та інфраструктури.

Згодом заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач заявив, що переважна більшість вимог польських перевізників, через які вони планують заблокувати низку пунктів пропуску на україно-польському кордоні, не може бути виконаною.  

Читайте також:
У Польщі схвалили зміни до закону про допомогу українським біженцям У Польщі схвалили зміни до закону про допомогу українським біженцям
У Польщі запроваджують систему перевірок іноземців у країні: Пільги українцям теж будуть призупинені У Польщі запроваджують систему перевірок іноземців у країні: Пільги українцям теж будуть призупинені
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні
Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо "Євробачення" розгорілися нові скандали