USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Польські аграрії призупинили блокування польсько-українського кордону

Фермери домовилися з міністром сільського господарства і призначили дату переговорів
зерно агропродукція
Джерело: відкриті джерела

Польські аграрії призупинили блокування прикордонного переходу в Дорогуську Люблінського воєводства. Про це інформує видання RMF FM.

Деталі

Видання повідомляє, що призупинити акцію протесту вдалося після домовленостей з міністром сільського господарства Робертом Телусом. Тож в середині наступного тижня вони зустрінуться з чиновником, щоб досягти компромісу. 

Міністр наголосив, що вимоги щодо коштів для аграріїв уряд виконує повністю. І перші кошти надійдуть фермерам вже цього місяця.

Єдина вимога, виконання якої Телус не зміг пообіцяти, – це продовження закупівлі зерна до 15 липня.

"Тут я не можу давати жодних обіцянок, тому що наша мета – зробити все, щоб до збору врожаю, до 1 липня, склади фермерів були порожніми, щоб скористатися цими коштами", – наголосив міністр.

Що відбувається зараз на кордоні

Фермери поступово почали роз'їжджатися. Зазначимо, що для того, аби повністю звільнити кордон від вантажівок, потрібен час. Адже на польській стороні станом на середину суботи стояло 450 вантажівок. А з української сторони в'їзд на Польщу очікували майже 4 тисячі вантажівок.

Протест українських аграріїв

Нагадаємо, українські фермери з 10 червня почали блокування польського кордону і заявили, що не пропускатимуть польські вантажівки. 

Українські аграрії незгодні з діями польської сторони, яка фізично блокувала вантажівки з України на територію Польщі.

"Такою позицією польські фермери грають на руку Путіну, бо хочуть, щоб українське зерно просто залишилось в Україні, а ціни зросли. Саме цього хочуть у РФ", – вважають українські аграрії.

Передісторія питання

2 травня Єврокомісія заборонила імпорт чотирьох українських продуктів до п’яти держав Євросоюзу – Болгарії, Угорщини, Польщі, Румунії та Словаччини. Рішення ухвалили через "серйозні логістичні труднощі".

Зазначалося, що "виняткові та тимчасові превентивні заходи" стосуються пшениці, кукурудзи, ріпаку і насіння соняшника. Україна може експортувати їх до всіх держав ЄС, окрім Болгарії, Угорщини, Польщі, Румунії та Словаччини – до цих країн дозволили лише транзит.

Пізніше стало відомо, що Європейський Союз до 15 вересня 2023 року поступово скасує заборону на імпорт пшениці, кукурудзи, насіння ріпаку та соняшнику з України під винятковими гарантіями Регламенту про автономні торговельні заходи. 

Читайте також:
Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні
У Польщі схвалили зміни до закону про допомогу українським біженцям У Польщі схвалили зміни до закону про допомогу українським біженцям
У Польщі запроваджують систему перевірок іноземців у країні: Пільги українцям теж будуть призупинені У Польщі запроваджують систему перевірок іноземців у країні: Пільги українцям теж будуть призупинені
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні