USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Польська опозиція заявила про готовність сформувати парламентську коаліцію і уряд

Три політсили мають 248 із 460 місць у нижній палаті парламенту
сейм Польщі
Джерело: відкриті джерела

Опозиційні партії Польщі "Громадянська коаліція", "Третій шлях" і "Лівиця" 24 жовтня оголосили про готовність сформувати коаліцію у нижній палаті парламенту. Про це повідомляє видання Politico.

Тож три політсили закликали президента країни Анджея Дуду дозволити їм почати формування уряду.

"Сьогодні разом із лідерами демократичних партій ми підтвердили нашу готовність до повної співпраці і формування нової більшості в майбутньому парламенті", – заявив лідер "Громадянської коаліції" Дональд Туск. 

Зазначимо, що три політсили мають 248 із 460 місць у нижній палаті парламенту. Для більшості необхідно 231 місце.

"Ми складаємо більшість у парламенті. Володіючи цією інформацією, я зможу сьогодні, мої колеги завтра піти до президента Дуди і заспокоїти президента, і полегшити його завдання. Я думаю, з точки зору наступних конституційних кроків, ми готові сформувати уряд", – додав він.

Політичні ігри щодо уряду

Своєю чергою президент Польщі Дуда нагадав, що голови держав традиційно обирають найбільшу партію, яка перемогла на парламентських виборах. Оскільки за результатами волевиявлення поляків перемогла партія "Право і справедливість", то саме її членам належить право у першу чергу формувати Кабінет міністрів.

А зустріч опозиції і спільні заяви, на думку Дуди, – це спроба обійти цю ситуацію.

Тож якщо ПіС буде формувати уряд, то коаліція, яку сформує опозиція, прийде до влади тільки в середині грудня.

Зазначимо, що лідери інших опозиційних сил разом з Туском наголосили, що Дуда повинен діяти швидко. І коли у ПіС не вийде сформувати Кабмін, то це зробить опозиція, а Туск буде новим прем'єр-міністром.

"Ми закликаємо президента Дуду не втрачати ні секунди нашого часу", – заявив Шимон Холовня, лідер "Польщі 2050", однієї з двох партій, що становлять "Третій шлях".

Нагадаємо, за польською Конституцією голова держави має усього 30 днів після виборів на скликання нового парламенту.

Після цього президент протягом 14 днів повинен висунути кандидата в прем'єр-міністри. У того також є усього два тижні, щоб представити свій кабінет міністрів парламенту для вотуму довіри.

Нагадаємо, 15 жовтня у Польщі відбулись парламентські вибори. На них перемогла партія "Право і справедливість", отримавши у парламенті 194 місця.

На другому місці опинилася опозиційна "Громадянська коаліція" – 30,70%. Далі – "Третій шлях" – 14,40%; "Лівиця" – 8,61%; крайня права і антиукраїнська "Конфедерація" – 7,16%.

Читайте також:
У Польщі схвалили зміни до закону про допомогу українським біженцям У Польщі схвалили зміни до закону про допомогу українським біженцям
У Польщі запроваджують систему перевірок іноземців у країні: Пільги українцям теж будуть призупинені У Польщі запроваджують систему перевірок іноземців у країні: Пільги українцям теж будуть призупинені
Нову Каледонію сколихнули протести проти французького конституційного законопроєкту про місцеві вибори Нову Каледонію сколихнули протести проти французького конституційного законопроєкту про місцеві вибори
Зеленський залишиться легітимним президентом після 21 травня, – Мін'юст Зеленський залишиться легітимним президентом після 21 травня, – Мін'юст