USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 6 9 4 0 (+1510)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Суд дозволив страйк: Польські перевізники повертаються до блокади найбільшого ПП на кордоні

Наразі перевізники збираються знову заблокувати рух вантажівок через найбільший пункт пропуску "Ягодин – Дорогуськ"
Польський кордон
Джерело: відкриті джерела

Суд у Польщі скасував рішення мера ґміни Дорогуськ Войцеха Савви, яке забороняло перевізникам страйкувати на кордоні з Україною. Про це поінформував активний учасник блокади, польський політик з ультраправої партії Ruch Narodowy Рафал Меклер у Twitter.

Він зазначив, що наразі перевізники збираються знову заблокувати рух вантажівок через найбільший пункт пропуску "Ягодин – Дорогуськ".

"Вони скасували рішення мера ґміни Дорогуськ. Ми повертаємось на кордон!" – йдеться в повідомленні.

Передісторія

6 листопада польські перевізники розпочали блокаду руху вантажівок біля трьох найбільших пунктів пропуску на кордоні з Україною: "Корчова – Краківець", "Гребенне – Рава-Руська", "Дорогуськ – Ягодин". Серед основних вимог – повернення практики дозволів для українських перевізників, скасованої угодою з Європейським Союзом до 30 червня 2024 року. Протестувальники хочуть, щоб угода була розірвана, а дозвільний режим перетину кордону відновили з 1 січня.

Прогнозувалось, що якщо до 10 грудня польські перевізники не припинять блокування пунктів пропуску на українсько-польському кордоні, різдвяний продуктовий кошик в Україні однозначно здорожчає. 

7 грудня повідомлялось, що вантажівки, які застрягли на кордоні через страйк польських перевізників, доправлятимуть в Україну контрейлерними поїздами.

11 грудня стало відомо, що Україна досягла домовленостей з Польщею. Блокада пункту пропуску "Ягодин – Дорогуськ" завершена. Наступні пункти обіцяли розблокувати протягом трьох днів.

12 грудня Україна та Польща, узгодивши митні та прикордонні аспекти, домовилися про рух вантажівок через кордон за допомогою залізничного транспорту.

14 грудня стало відомо, що у Польщі місцева влада Дорогуська не погодила нову акцію протесту, яку організовували польські перевізники на кордоні з Україною. Водії вирішили звертатися до суду.

Читайте також:
У Польщі схвалили зміни до закону про допомогу українським біженцям У Польщі схвалили зміни до закону про допомогу українським біженцям
У Польщі запроваджують систему перевірок іноземців у країні: Пільги українцям теж будуть призупинені У Польщі запроваджують систему перевірок іноземців у країні: Пільги українцям теж будуть призупинені
Нову Каледонію сколихнули протести проти французького конституційного законопроєкту про місцеві вибори Нову Каледонію сколихнули протести проти французького конституційного законопроєкту про місцеві вибори
Перекриті дороги та затримані мітингарі: Вірмени на протестах закликають уряд прем'єра Пашиняна піти у відставку Перекриті дороги та затримані мітингарі: Вірмени на протестах закликають уряд прем'єра Пашиняна піти у відставку