USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 5 0 9 9 0 (+1150)
USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25

Поліція може застосувати силу, якщо військовозобов’язаний перебуває в розшуку, – Вигівський

Після затримання поліція має доставити такого військовозобов’язаного до ТЦК
поліція
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Якщо військовозобов’язаний громадянин перебуває у розшуку та намагається втекти від поліції, то правоохоронці мають право застосувати фізичну силу. Про це повідомив голова Національної поліції України Іван Вигівський, передає "Інтерфакс-Україна".

Він роз’яснив, що якщо ж людина перебуває в розшуку за вчинення кримінального правопорушення, то поліцейський має його затримати, відповідно до кримінального законодавства. Якщо ж особа у розшуку через порушення законодавства щодо мобілізації, то після затримання її доправлять до ТЦК.

"Вид та межі застосування таких заходів (сили, – ред.) залежить виключно від обсягу протиправних дій особи. Зазвичай якщо не встановлено причетність особи до вчинення злочинів, то до особи, яка вчиняє злісну непокору законній вимозі поліцейського, може бути застосовано такі заходи примусу, як фізична сила та спеціальні засоби (кайданки, гумові та пластикові кийки)", – додав Вигівський.

Чи можуть вручати повістки поліцейські?

Очільник Нацполу зазначив, що поліція може брати участь в оповіщенні військовозобов'язаних, зокрема перевіряти документи, але не може вручати повістки.

За його словами, поліцейські мають право перевіряти документи у всіх осіб чоловічої статі віком від 18 до 60 років.  

"Перевірка військово-облікових документів спрямована на дотримання військовозобов'язаними законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію", – додав він.

Як розшукують ухилянтів?

Територіальні центри комплектування та соціальної підтримки надсилають звернення до Нацполіції щодо тих, хто ухиляється від призову. Тоді правоохоронці доставляють цих громадян до військкоматів і вже після цього складають на них адміністративні протоколи.

Проте такі справи можуть і закрити. Це буває у разі, якщо людина, щодо якої винесена постанова, може довести поважні причини неприбуття. В іншому ж разі їй загрожує накладення штрафу.

Станом на середину квітня поліція в Києві отримала понад 5 тис. звернень від територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки щодо розшуку військовозобов'язаних українців. 

Які штрафи передбачаються?

Порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку тягне за собою накладення штрафу від 3400 до 5100 гривень. Якщо такі дії вчинені повторно – від 5100 до 8500 гривень. А якщо ще й в особливий період – від 17 000 до 25 500 гривень.

За порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію громадян каратимуть від 5100 до 8500 гривень штрафу, а посадовців – від 17 000 до 25 500 гривень. Якщо ж це зроблено повторно – від 25 500 до 34 000 гривень. А в особливий період для громадян – від 17 000 до 25 500 гривень, для посадовців – від 34 000 до 59 500 гривень.

Читайте також:
Цього року в ряди ВМС стане флагман Цього року в ряди ВМС стане флагман "Гетьман Іван Мазепа": Як його застосовуватимуть
Бої у Часовому Ярі: Окупанти рухаються до Торецька Бої у Часовому Ярі: Окупанти рухаються до Торецька
З Маріуполя вивезли ще одну партію українського зерна З Маріуполя вивезли ще одну партію українського зерна
Шалені втрати на спробі взяти лиш один мікрорайон міста: Військові назвали, скільки росіян загинуло у Часовому Ярі Шалені втрати на спробі взяти лиш один мікрорайон міста: Військові назвали, скільки росіян загинуло у Часовому Ярі