USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

"Поділена Україна" і переломний 2024 рік у війні. TIME склав список глобальних ризиків для світу на рік

На думку видання, вторгнення Росії в Україну залишається "історичною невдачею"
атака РФ
Наслідки російської атаки на Україну
Джерело: Генштаб ЗСУ

TIME склав список, в якому визначив топ-10 глобальних ризиків для світу на 2024 рік. На третій позиції в огляді знаходиться Україна, причому, як вказують автори, – під назвою "Поділена".

На думку видання, вторгнення Росії в Україну залишається "історичною невдачею".

"НАТО посилюється новими членами – Фінляндією та Швецією. ЄС відкрив процес вступу України в членство, Росія зіткнулася з 11 раундами санкцій, наближаються нові, а половину її суверенних активів заморозили – гроші, імовірніше, використають для відновлення України. Європа більше не купує російські енергоносії, але цього року Україна буде де-факто розділена, і Росія тепер має ініціативу на полі бою та матеріальну перевагу", – кажуть автори.

І додають, що 2024 рік є переломним моментом у війні: і якщо Україна не розв'яже "свої проблеми з живою силою, не збільшить виробництво зброї та найближчим часом не розробить реалістичну військову стратегію, її територіальні втрати можуть виявитися постійними та цілком можуть збільшитися".

"Київ значно постраждав від зменшення політичної та матеріальної підтримки Вашингтона. Перспективи європейської допомоги лише трохи кращі – Україна відчайдушно потребує додаткових військ. З усіх цих причин цього року Київ піде на більші військові ризики, включаючи удари по більшій кількості цілей у Росії, що спровокує безпрецедентну відповідь Росії та може втягнути НАТО в конфлікт", – припускають журналісти.

Що ще в топі?

На думку авторів видання, у 2023 році великі історії були зосереджені на двох війнах у Європі (Росія проти України) та на Близькому Сході (Ізраїль проти ХАМАСу). Ці конфлікти розширяться у 2024 році, але третя "війна" – Сполучені Штати Америки проти самих себе – становить найбільший глобальний ризик. 

Серед іншого журналісти проаналізували вплив штучного інтелекту, технологічні компанії якого залишатимуться в основному вільними, а набагато потужніші моделі та інструменти ШІ поширяться поза контролем урядів.

Також у 2024 році Росія, Північна Корея та Іран посилюватимуть можливості один одного та діятимуть скоординованішими та руйнівними способами на глобальній арені.

Прогнозують журналісти й негативну економіку Китаю протягом 2024 року. Натомість критичні корисні копалини стануть ключовим компонентом практично в кожному секторі. А глобальний інфляційний шок, який почався у 2021-му, продовжить чинити економічний і політичний тиск у 2024 році. 

До того ж після чотирьох років відсутності потужний кліматичний режим Ель-Ніньо досягне піку в першій половині цього року, що призведе до екстремальних погодних явищ та сприяє міграції й політичній нестабільності, зокрема в країнах, які вже ослаблені пандемією та шоком цін на енергоносії та харчові продукти, спричиненими війною в Україні.

"Це буде ще один бурхливий рік для американо-китайських відносин. А європейські популісти продовжуватимуть вселяти страх у європейський політичний істеблішмент. Навіть після цьогорічного розширення БРІКС, очолюваний Китаєм, не стане  конкурентом G7", – резюмують автори.

Що 2024 рік нам готує. Інші прогнози зарубіжних ЗМІ

Разом з тим у виданні Foreign Policy вважають, що у 2024 році війна Росії та України зайде в глухий кут. Це станеться "почасти завдяки млявій підтримці та політичній безвиході з боку США та інших західних союзників". 

Журналісти зазначають, що Україна "не мала достатньої кількості зброї, техніки та боєприпасів, щоб проломити добре укріплену оборонну лінію Росії на сході під час контрнаступу".

Але в той самий час "Росія також не має ні можливостей, ні бойового духу, ні підготовки, ні ефективної бойової майстерності, щоб досягти значних успіхів у будь-яких власних контрнаступах". 

"Прогнозуємо, що 2024 рік багато в чому нагадуватиме криваві, але статичні битви Першої світової війни 1915-го і 1916 років", – вважають у виданні.

Читайте також:
ДБР виписало підозру голові ФСБ РФ Бортнікову і ще 20 ДБР виписало підозру голові ФСБ РФ Бортнікову і ще 20 "фсбешним" генералам
Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні
Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо "Євробачення" розгорілися нові скандали