USD
НБУ
39.30
Готівка
39.80
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 7 4 3 0 (+970)
USD
НБУ
39.30
Готівка
39.80
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90

Що 2024 рік нам готує. Прогнози зарубіжних ЗМІ

Чого чекати від наступного року, чи стане ситуація гіршою для України, чи будуть нові війни у світі, та що врешті-решт буде з Твіттером? Ми зібрали для вас кілька поглядів "зі сторони". Ось що про все це думають зарубіжні журналісти
2024 рік
Джерело: відкриті джерела

Війна України та Росії

Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

У виданні Foreign Policy вважають, що у 2024 році у війні України та Росії настане глухий кут. Це станеться "почасти завдяки млявій підтримці та політичній безвиході з боку Сполучених Штатів та інших західних союзників". 

Журналісти зазначають, що Україна "не мала достатньої кількості зброї, техніки та боєприпасів, щоб проломити добре укріплену оборонну лінію Росії на сході під час контрнаступу".

Але в той самий час "Росія також не має ні можливостей, ні бойового духу, ні підготовки, ні ефективної бойової майстерності, щоб досягти значних успіхів у будь-яких власних контрнаступах". 

"Ми прогнозуємо, що 2024 рік багато в чому нагадуватиме криваві, але статичні битви Першої світової війни 1915-го і 1916 років", – резюмують у виданні.

Допомога Україні

Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

У Financial Times вважають, що США та Євросоюз продовжать підтримувати Україну.

"Адміністрація Байдена сповнена рішучості продовжувати постачання: угода з республіканцями в Конгресі може включати поступки щодо безпеки кордонів США в обмін на розширену допомогу Україні. Більш серйозна проблема виникне, якщо Дональд Трамп повернеться на пост президента".

Щодо ЄС, тут у FT зазначають, що лідери Євросоюзу мають на початку 2024 року знайти способи обійти вето Угорщини на пакет фінансової допомоги у розмірі 50 мільярдів євро.

"Але Україна, ймовірно, все ще боротиметься за військовий прорив, тому на неї чинитиметься все більший тиск, пов'язаний із необхідністю переговорів із Москвою".

У Financial Times тим часом вважають, що для України у 2024 році "відкриється більше коштів". 

"Відколи Росія розпочала своє вторгнення в Україну, західні чиновники ламають голову над тим, що робити з активами російських олігархів на суму 300 мільярдів доларів, які регулятори заморозили".

Журналісти уточнюють, що деякі країни вже давно закликають конфіскувати ці кошти та відправити їх до України, тоді як інші стурбовані прецедентом щодо захисту суверенних активів в очах міжнародного права, навіть коли йдеться про Росію.

"Ми прогнозуємо, що 2024 рік стане роком прориву у цих приблизно дворічних дебатах, і Сполучені Штати та європейські союзники знайдуть законний шлях для перекачування всіх цих заморожених коштів в Україну".

Світ

Вибори в США

Дональд Трамп
Джерело: відкриті джерела

У Financial Times вважають, що Дональд Трамп програє вибори Джо Байдену, хоча наголошують, що це буде "дуже близька гонка". А самі вибори можуть стати "найжахливішими президентськими виборами в історії Сполучених Штатів". 

"Трамп буде визнаний винним у кримінальному злочині принаймні в одному з чотирьох судових процесів, а можливо, у двох перед виборами, і представить це як політичне переслідування з боку "злочинного клану Байдена". Незважаючи на помітне старіння, Байден прорветься".

Схожі прогнози і у Foreign Policy.

"Ми прогнозуємо, що після виснажливого матчу-реваншу Байдена та Трампа президент США Джо Байден насилу здобуде перемогу на другий термін у черговому виборчому циклі, затьмареному дезінформацією".

Війна між Ізраїлем та ХАМАСом

Наслідки війни між ХАМАСом та Ізраїлем
Джерело: відкриті джерела

У Financial Times вважають, що війна між Ізраїлем та рухом ХАМАС не спровокує повномасштабний регіональний конфлікт.

"Уряд Біньяміна Нетаньягу ясно дав зрозуміти, що він більше не може жити з бойовиками "Хезболли", які розташувалися табором на лівано-ізраїльському кордоні, але є надія, що дипломатичний тиск стримає ситуацію.

Ні Вашингтон, ні Тегеран не хочуть ширшого регіонального конфлікту, навіть якщо бойові дії між "Хезболлою" та Ізраїлем загостряться, але ситуація тривожно нестабільна."

Подібну думку мають і в Foreign Policy.

"Ми прогнозуємо, що навіть незважаючи на те, що Ізраїль і "Хезболла" обмінюються обмеженими ударами на північному кордоні, цього не станеться, частково завдяки стримуючому ефекту присутності американських авіаносців у Середземномор'ї і всієї переважної вогневої могутності, яка з цим пов'язана, що змусить "Хезболлу" та її прихильників в Ірані утриматися від прямого занурення у боротьбу". 

Китай та Тайвань

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

У FT вважають, що прийдешні вибори президента Тайваню не змінять глобальну ситуацію і не спровокують Китай на вторгнення.

У керівництві Тайваню, судячи зі всього, планують продовжувати обережну політичну позицію, не залишаючи Пекіну жодного приводу для нападу.

"Китайське керівництво, схоже, все ще вірить, що має шанс примусити Тайвань до об'єднання без бойових дій шляхом посилення військового залякування, політичного проникнення, економічних приманок та міжнародної ізоляції".

Чи збанкрутує колишній Twitter? 

Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

У Financial Times впевнені, що так.

"Ілон Маск часто використовує попередження про банкрутство для мотивації: він зробив це у Tesla та SpaceX. Але цього разу, враховуючи провал реклами X та спроби створити нові джерела доходу, є велика ймовірність, що це станеться".

На думку журналістів видання, боротьба Маска за контроль над банкрутством X стане захоплюючим продовженням драматичного придбання Twitter.

Читайте також:
Одноразова грошова допомога для військових від громад: Як отримати, куди звертатися і чи є у воїна на це час? Одноразова грошова допомога для військових від громад: Як отримати, куди звертатися і чи є у воїна на це час?
Україна суттєво наростила виробництво боєприпасів і наздогнала Росію за виготовленням дронів-камікадзе Україна суттєво наростила виробництво боєприпасів і наздогнала Росію за виготовленням дронів-камікадзе
Безпечна освіта в умовах війни. Де найкраща ситуація з укриттями в закладах освіти? Безпечна освіта в умовах війни. Де найкраща ситуація з укриттями в закладах освіти?
За два роки війни виробник Су-30 в обхід санкцій викупив з-за кордону власної продукції на 420 млн доларів За два роки війни виробник Су-30 в обхід санкцій викупив з-за кордону власної продукції на 420 млн доларів