USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Єдиний реєстр зброї з осені об’єднають з "Дією"

11.07.2023 17:34 341
Українці зможуть отримати послугу, не виходячи з дому без відвідування органу Нацполіції
зброя
Джерело: відкриті джерела

У Міністерстві внутрішніх справ (МВС) планують інтегрувати Єдиний реєстр зброї (ЄРЗ) в застосунок "Дія" до листопада цього року. Повноцінно реєстр почав працювати 23 червня, розповіли в пресслужбі МВС.

У відомстві нагадали, що це інформаційна система МВС, що автоматизує усі процеси з обігу зброї, боєприпасів та частин зброї, що мають ідентифікаційні номери.

"За перший день роботи ЄРЗ у реєстрі зареєструвалося понад 3 тис. власників зброї, а до листопада 2023 року планується інтеграція реєстру з застосунком "Дія", - йдеться у повідомленні.

У реєстрі документи верифіковані

В Єдиному реєстрі зброї (ЄРЗ) усі електронні документи проходять верифікацію. Про це нещодавно розповів в ефірі телемарафону "Єдині новини" заступник міністра внутрішніх справ.

За словами правоохоронця, значно скоротиться час отримання дозволу та час перевірки й продовження вже існуючих документів.

"Це можливо буде робити менше, ніж за одну добу, і я думаю, що навіть може займати до однієї години", – сказав заступник міністра.

У питанні про те, чи можливо недоброчесним громадянам надати підробні документи в електронному вигляді, зокрема, довідки від нарколога та психіатра, Тимченко акцентував, що за підробку документів та використання підроблених документів передбачена кримінальна відповідальність.

"На працівників Національної поліції, безпосередньо на працівників відділу контролю за обігом зброї покладено обов'язок перевірки та верифікації тих документів, які надає громадянин для продовження дозволу зброї або на його отримання. Якщо будуть виникати питання у правоохоронців, такі дозволи надаватись не будуть", – сказав чиновник.

Раніше

У Єдиному реєстрі зброї за перший день (26 червня, – ред.) були створені 55 заявок на придбання зброї, заявив заступник міністра внутрішніх справ Леонід Тимченко у Facebook.

"Їхня кількість (користувачів, – ред.) становить 3 тис. 200, авторизовані користувачі, які заходили вже на вказаний реєстр, – 7 тис. 110 і вже створили заявок на придбання одиниць зброї – 55", – уточнив заступник.

Також Тимченко зазначив, що до контакт-центру ЄРЗ за телефоном 044-33-44-035 за день надійшли понад 40 дзвінків. На чат-бот у Telegram із запитаннями звернулися 3 тис. 437 осіб.

Як працює Єдиний реєстр зброї

Джерело: МВС

"Основними перевагами впровадження ЄРЗ є те, що громадяни зможуть легко отримувати інформацію про свою зареєстровану зброю. Окрім того, завдяки диджиталізації послуг у сфері обігу зброї процедура отримання дозволів буде спрощена", – повідомляли в МВС.

Реєстр передбачає створення електронних кабінетів.

Відтепер українці зможуть отримати послугу не виходячи з дому без відвідування органу Нацполіції шляхом подачі документів через "Єдине вікно громадянина" або у магазині з продажу зброї.

Джерело: МВС

Як подати документи на отримання дозволу на зброю через "Єдине вікно громадянина"?

  • Зайти на портал "Єдине вікно громадянина";
  • авторизуватися;
  • оформити заявку;
  • прикріпити пакет необхідних документів;
  • додати сканкопії;
  • завірити копії електронним підписом;
  • надіслати заявку.

Джерело: МВС

Як подати документи на отримання дозволу на зброю у магазині?

  • Особисто звернутися до магазину;
  • надати пакет необхідних документів;
  • далі заяву опрацюють.

Для чого потрібен реєстр зброї?

У липні 2022 року заступник міністра внутрішніх справ Ігор Бондаренко пояснив, що запровадження Єдиного реєстру зброї дозволить створити додаткові сервіси для громадян, які або вже є власниками зброї, або бажають ними стати.

"Також він потрібен для суб’єктів господарювання, які реалізують, виготовляють чи ремонтують зброю. Тобто завдання реєстру весь загальний цикл зброї автоматизувати. Щоб всі події, пов’язані з будь-якою одиницею зброї, були чітко зафіксовані. Щоб на будь-якому етапі розуміти, де вона є, що з нею відбувається, хто за це відповідає", – сказав чиновник.

Положення про Єдиний реєстр зброї було затверджене наказом МВС №2 від 10 січня 2022 року, зареєстрованим у Мін’юсті 26 січня 2022 року за №90/37426. Ця система буде документувати повний життєвий цикл зброї – від її імпорту чи виробництва до продажу та знищення, що сприятиме створенню умов запобігання її незаконному обігу.

Після завершення воєнного стану українці мають здати зброю

Після закінчення війни українці будуть зобов'язані здати зброю, яку мають на руках, продати або переробити на дозволену. Про це сказав міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко.

За словами очільника МВС, буде визначений термін, коли можна здати зброю.

"Думаю, вистачить декілька місяців, протягом яких кожен має принести зброю до поліції чи до суб'єктів господарювання, здати її або продати тим самим суб'єктам. Також можна вихолостити чи переробити на дозволену зброю, мисливський карабін, наприклад", – розповів Клименко.

Крім того, міністр додав, що в МВС ще працюють над законопроєктом про обіг цивільної зброї, адже "точиться багато дискусій".

Новини за темою: Легендарне фото з автоматом: Стало відомо, ким є жінка, яка допомагала евакуйовувати людей на початку війни

А зброя, яку видали українцям на початку війни, за інформацією Клименка, облікована повністю.

"Повернення відчуття безпеки після війни нашим громадянам – це перше, що має зробити держава і безпосередньо система МВС. Для цього зброя має бути облікована, контрольована та мають бути чітко виписані правила її носіння або використання", – зазначив глава МВС.

Нагадаємо, Україна стала третьою країною у світі за імпортом зброї у 2022 році. Тільки Катар та Індія закуповували торік більше озброєнь. 

Читайте також:
США збільшать виробництво бомб для ураження підземних ядерних об'єктів, – Bloomberg США збільшать виробництво бомб для ураження підземних ядерних об'єктів, – Bloomberg
Німецький виробник зброї Heckler & Koch планує розширити асортимент гвинтівок через війну в Україні Німецький виробник зброї Heckler & Koch планує розширити асортимент гвинтівок через війну в Україні
Україна створює мережу секретних підприємств з виробництва зброї, – ЗМІ Україна створює мережу секретних підприємств з виробництва зброї, – ЗМІ
Рада дозволила працівникам Рада дозволила працівникам "Укрпошти" використовувати зброю