USD
НБУ
39.78
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.85
Втрати орків: 4 6 1 9 4 0 (+880)
USD
НБУ
39.78
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.85

Україна потрапила в топ-3 найбільших імпортерів зброї у світі за 2022 рік, – SIPRI

Тільки Катар та Індія торік закупили більше зброї, ніж Україна
Поставки зброї Україні
Джерело: Reuters

Україна стала третьою країною у світі за імпортом зброї у 2022 році. Тільки Катар та Індія закуповували торік більше озброєнь. Про це йдеться у звіті дослідницького інституту SIPRI у Стокгольмі.

Як зазначають аналітики, за всю свою незалежність до 2021 року Україна імпортувала мало основних озброєнь. Однак після російського вторгнення в Україну 2022 року через військову допомогу США та ЄС Україна стала третьою з найбільших імпортерів основних озброєнь та 14-ю – за період із 2018-го по 2022 рік.

За даними експертів, на Україну припадає 2,0% світового імпорту озброєнь за п'ятирічний період.

Основними постачальниками України у 2022 році були США, на частку яких припало 35% усього українського імпорту озброєнь протягом року, Польща (17%), Німеччина (11%), Велика Британія (10%) і Чехія (4,4%).

В основному в Україну відправляли зброю, яка вже була використана в минулому. Йдеться про такі види озброєнь, як артилерія, артилерійські ракети, танки і протитанкові ракети.

Також було поставлено деякі нові озброєння, такі як системи ППО з Німеччини, Польщі, Великої Британії та США.

Новини за темою: Росія намагається сповільнити поставки зброї Україні інформаційними вкидами, – ISW

При цьому аналітики зазначають, що Україна не отримала всі види озброєнь, які просила надати, і на різних етапах 2022 року між державами існували розбіжності щодо того, що вони були готові поставити.

Наприклад, якщо Польща та Чехія поставили Україні танки в першій половині 2022-го, то Німеччина, Велика Британія та США вирішили зробити це лише наприкінці 2022-го або на початку 2023 року.

Крім того, на кінець 2022 року основні постачальники все ще не були готові поставити зброю з можливістю завдання ударів великої дальності.

Що стосується світової ситуації, то загалом імпорт основних озброєнь європейськими державами збільшився на 47%, якщо порівнювати періоди 2013–2017-й і 2018–2022 років, тоді як глобальний рівень міжнародних поставок зброї знизився на 5,1%.

Частка США у світовому експорті зброї збільшилася з 33% до 40%, а частка РФ скоротилася до 16%, тоді як раніше вона становила 22%.

Новини за темою: Західні компоненти для зброї постачаються в РФ і після повномасштабного вторгнення: Звіт

У SIPRI також помітили, що, незважаючи на скорочення глобальних поставок зброї, поставки до Європи різко зросли на тлі напруженості у відносинах між Росією і більшістю інших європейських держав.

Раніше

Повномасштабне вторгнення Росії в Україну змусило українську владу у десятки разів збільшити свою увагу до питань оборони. UWN розповів, як реформувалась українська армія у 2022 році.

Також посли країн Європейського Союзу на зустрічі 8 березня погодили виділення додаткових 2 млрд євро для Європейського фонду миру, з якого фінансують військову допомогу країн-членів для України

Читайте також:
До України знову прийшов пил із Сахари До України знову прийшов пил із Сахари
Більш ніж половина українських новобудов мають суди по землі Більш ніж половина українських новобудов мають суди по землі
Росія може змінити тактику і обрати нові цілі для ударів по Україні, – ISW Росія може змінити тактику і обрати нові цілі для ударів по Україні, – ISW
Сенат США проголосував за пакет підтримки Україні на понад 60 млрд доларів Сенат США проголосував за пакет підтримки Україні на понад 60 млрд доларів