USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Пік світового попиту на викопне паливо відбудеться до 2030 року. Коли буде спад?

Відновлювані джерела енергії забезпечуватимуть 50% світової електроенергії
електроенергія
Джерело: відкриті джерела

Світовий попит на викопне паливо, тобто на нафту, природний газ і вугілля досягне свого піку до 2030 року. З таким прогнозом виступило Міжнародне енергетичне агентство (МЕА) у доповіді World Energy Outlook, повідомляє The New York Times.

У доповіді йдеться, що це відбудеться у тому числі й за рахунок того, що більшість країн світу почали ухвалювати рішення, спрямовані на розвиток і споживання альтернативних видів енергії та транспорту.

Водночас експерти зауважили, що, попри поступове зниження споживання викопного палива після 2030 року, глобальне потепління продовжиться.

"Зменшення використання викопного палива буде недостатньо, щоб зупинити глобальне потепління. Для цього викиди від вугілля, нафти і природного газу повинні впасти майже до нуля. Але вже зараз відбувається масштабна трансформація глобального енергетичного ландшафту", – йдеться у документі.

Прогноз до 2030 року

До 2030 року на дорогах по всьому світу буде у 10 разів більше електромобілів, ніж зараз. 

Новини за темою: В Україні за дев'ять місяців попит на електромобілі збільшився у 2,7 раза

Відновлювані джерела енергії, такі як сонячна, вітрова та гідроенергія, забезпечуватимуть 50% світової електроенергії, порівняно з 30% на сьогодні.

Теплові насоси та інші електричні системи опалення витіснять газові та нафтові печі.

Глобальні інвестиції у вітрові електростанції перевищать інвестиції у вугільні та газові електростанції.

Також експерти МЕА прогнозують, що протягом наступних трьох десятиліть попит на нафту і газ залишиться на рівні трохи вище сьогоднішнього. У країнах, що розвиваються, він збільшуватиметься, а у розвинених – зменшуватиметься.

"Перехід на чисту енергію відбувається в усьому світі і його не зупинити. Це не питання "якщо", це лише питання "як скоро" – і чим швидше, тим краще для всіх нас", – заявив виконавчий директор Міжнародного енергетичного агентства Фатіх Біроль.

Які є проблеми

Головна проблема в тому, що у більшості країн банально не вистачає достатньої кількості ліній електропередачі та електромереж, попри швидке поширення технологій чистої енергії.

Китай стане головним рушієм у питанні повороту світу до відновлюваної енергетики. Адже країна поки що нарощує споживання і нафти, і вугілля. Тож світу доведеться чекати часу, коли Китай подолає пік попиту на сталь і цемент.

Цікаво, що частка Росії у світовій торгівлі газом впаде з 30% у 2021 році до 15% до 2030-го. При цьому на ринку СПГ домінуватимуть Катар і США.

Читайте також:
У Києві можуть продовжити відключення світла до ранку 17 травня: Дефіцит в енергосистемі – значний У Києві можуть продовжити відключення світла до ранку 17 травня: Дефіцит в енергосистемі – значний
Перебої зі світлом повертаються: Наскільки критична ситуація і де шукати графіки відключень Перебої зі світлом повертаються: Наскільки критична ситуація і де шукати графіки відключень
В Україні ввели екстрені відключення світла В Україні ввели екстрені відключення світла
55% українців згодні з підвищенням тарифів на світло задля ремонту зруйнованих об’єктів інфраструктури, – дослідження 55% українців згодні з підвищенням тарифів на світло задля ремонту зруйнованих об’єктів інфраструктури, – дослідження