USD
НБУ
39.23
Готівка
39.50
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.05
Втрати орків: 4 4 0 7 9 0 (+820)
USD
НБУ
39.23
Готівка
39.50
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.05

Підробка чи оригінал. Українці зможуть перевіряти якість алкоголю через "Дію"

Система має запрацювати з 2025 року, якщо її впровадження схвалить парламент
алкоголь
Джерело: відкриті джерела

В Україні планують запровадити еАкциз, за допомогою якого громадяни зможуть перевіряти якість алкогольних і тютюнових продуктів прямо в магазинах. Про це повідомив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров у колонці для "РБК-Україна".

Глава Мінцифри пояснив, що багато років у країні існує значний тіньовий ринок алкогольних напоїв і тютюнових виробів. Через відсутність прозорого механізму контролю держава недоотримує податки, а люди купують підроблену і контрафактну продукцію.

За словами Федорова, у країні було зафіксовано продаж понад 50 000 пляшок алкогольних напоїв з однією і тією ж акцизною маркою. Це свідчить про те, що 49 999 разів люди купували палену горілку або що кошти з продажу не йшли до бюджету.

За даними Kantar і Euromonitor international, через тіньовий ринок цих підакцизних товарів Україна втрачає понад 30 мільярдів гривень держбюджету щороку.

Як працюватиме цифровий акцизний податок?

В Україні створюють унікальну для вітчизняного ринку електронну систему. З одного боку вона враховує принципи Європейських директив, а з іншого – потреби та проблеми українського ринку. За основу взяли європейську систему Tobacco track and trace system, що діє в ЄС з 2019 року.

Як розповів Федоров, за допомогою електронної системи всі операції з перевезення, зберігання, продажу кожної одиниці продукції фіксуватимуться, а ключовим елементом системи буде електронна марка акцизного податку. Це унікальний двомірний DataMatrix-код, що наноситься на товар. Код візуально майже не відрізняється від QR-коду, але містить набагато більше даних.

Після запуску такої системи кожен споживач, зчитавши код продукції через "Дію", зможе перевірити алкоголь і цигарки та визначити – перед ним оригінальний продукт чи підробка.

Приміром, людина хоче придбати товар – сканує код через "Дію" й одразу отримує інформацію про товар і виробника: фото, назву, опис, об'єм тари, вміст спирту, а також перевіряє легальність акцизної марки.

У разі виявлення фальсифікату споживачі зможуть миттєво сповістити про це контрольні державні органи через застосунок "Дія".

Коли запрацює система?

Наразі в парламенті готуються до другого читання законопроєкти №8286 та №8287.

Законопроєктом №8287 передбачено, що з 1 січня 2025 року для виробників, імпортерів, дистриб'юторів, ритейлу почнуть діяти вимоги щодо маркування тютюнових виробів і алкогольних напоїв та рідин виключно електронними марками.

Тобто законопроєктом передбачено перехідний період для бізнесу та держави, щоб адаптувати власні процеси до вимог законопроєктів.

Раніше

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкти №9032-1 і №9033-1, що передбачають запровадження акцизного податку на солодкі газовані напої, а також визначають напрями спрямування виручених коштів.

Читайте також:
З жовтня минулого року Росія захопила 505 квадратних кілометрів території України, – ISW З жовтня минулого року Росія захопила 505 квадратних кілометрів території України, – ISW
В Міненерго не розглядають питання щодо підвищення тарифів на електрику, – Галущенко В Міненерго не розглядають питання щодо підвищення тарифів на електрику, – Галущенко
З початку повномасштабного вторгнення понад 600 компаній переїжджали декілька разів, проте не повернулись у свої регіони З початку повномасштабного вторгнення понад 600 компаній переїжджали декілька разів, проте не повернулись у свої регіони
Кешбек за купівлю українських товарів може зʼявитися у торговельних мережах вже влітку Кешбек за купівлю українських товарів може зʼявитися у торговельних мережах вже влітку