USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 5 0 9 9 0 (+1150)
USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25

Під час збиття першого російського літака А-50 ЗСУ використовували ризикову тактику SAMbush: У чому її суть?

Під час операції Україна ризикувала втратити один зі своїх ЗРК Patriot
Patriot і російський ДРЛО А-50
Джерело: відкриті джерела

Україна використала ЗРК Patriot для збиття першого російського літака дальнього радіолокаційного виявлення та управління А-50 у січні 2024 року. Під час операції військові використовували дуже ризикову тактику SAMbush, пише Defense Express з посиланням на слова полковника Армії США Розанни Клементе.

Як зазначає видання, слова Клементе - перше по суті підтвердження, що для збиття було використано Patriot. І для цього військові вдалися до тактики SAMbush (буквально "засідка з використанням ЗРК").

За її словами, це була дуже ризикована акція, оскільки зенітникам довелося підтягнути "бродячий Patriot" мало не впритул до лінії фронту.

.

Видання зазначає, що після знищення літака від військових прозвучало кілька версій операції. Але аналітичний портал вважає, що найімовірнішою виглядала версія, що для збиття першого А-50 міг бути використаний Patriot із ракетами GEM-T, які можуть вражати висотні аеродинамічні цілі на дальності до 160 кілометрів.

Новини за темою: Український літак вперше завдав удару по території Росії

Збиття російських А-50

Перше в історії знищення подібного літака відбулося 14 січня 2024 року. Тоді над Азовським морем було збито літак дальнього радіолокаційного виявлення А-50, а також знищено повітряний командний пункт Іл-22М.

Другий А-50 був збитий через місяць також над Азовським морем. Тоді ж операція була проведена Головним управлінням розвідки і Повітряними силами України.

Чим цінний А-50?

А-50 – радянський і російський літак далекого радіолокаційного виявлення та управління.

Створено на базі військово-транспортного літака Іл-76, на заміну застарілому на той час літаку Ту-126. Разом з радіотехнічним комплексом "Джміль" (Шмель), встановленим на ньому, утворює авіаційний комплекс радіолокаційного дозору та наведення А-50.

А-50 може застосовуватися для виявлення та супроводження повітряних і надводних цілей, оповіщення командних пунктів автоматизованих систем управління видів Збройних Сил про повітряну та надводну обстановку, застосовуватися для управління літаками винищувальної та ударної авіації при їх наведенні на повітряні, наземні та морські цілі, а також слугувати повітряним командним пунктом.

Часто А-50 рашисти піднімають у небо разом із Міг-31К, який є носієм гіперзвукової ракети "Кинджал". У такому випадку по всій Україні вмикається повітряна тривога, а А-50 намагається відслідкувати місця розташування українських ППО.

Читайте також:
Цього року в ряди ВМС стане флагман Цього року в ряди ВМС стане флагман "Гетьман Іван Мазепа": Як його застосовуватимуть
Бої у Часовому Ярі: Окупанти рухаються до Торецька Бої у Часовому Ярі: Окупанти рухаються до Торецька
З Маріуполя вивезли ще одну партію українського зерна З Маріуполя вивезли ще одну партію українського зерна
Шалені втрати на спробі взяти лиш один мікрорайон міста: Військові назвали, скільки росіян загинуло у Часовому Ярі Шалені втрати на спробі взяти лиш один мікрорайон міста: Військові назвали, скільки росіян загинуло у Часовому Ярі