USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Переселенці "обдурили" державу майже на 900 млн грн, - Рахункова палата

На даний момент невідомо, чи припинилися таким ВПО виплати
гривні гроші

Фото ілюстративне

Джерело: Уніан

Переселенці неправомірно отримали щонайменше 893 млн грн. Про це повідомляє пресслужба Рахункової палати.

У відомстві зазначили, що у серпні 2022 року Мінсоцполітики і Держприкордонслужба обмінялися інформацією щодо переселенців, які перетинали державний кордон. Йдеться про осіб, які оформили допомогу на проживання. З’ясувалося, що понад 151 тисяча переселенців перетнули кордон і не повернулись, із них 94 тисячі і далі отримували виплати.

"Аудитори Рахункової палати підрахували: переселенці неправомірно отримали щонайменше 893 млн грн. На ці кошти можна було б придбати 5 "Байрактарів" або 610 дронів-камікадзе для ЗСУ. Також наразі невідомо, чи припинили виплати таким ВПО", - йдеться у повідомленні.

Як саме переселенці обманюють державу

У рахунковій палаті зазначили, що перевірити фактичне місцезнаходження переселенців, особливо тих, хто оформив статус ВПО через Дію, доволі складно. Це питання загострилося у січні 2023 року, коли контроль Нацсоцслужби за місцем проживання переселенців обмежили.

Цим і користуються переселенці.

Так, у Дніпрі переселенець К. оформив на себе і двох дітей допомогу на проживання, яку виплачували з березня по грудень 2022 року. Пізніше його дружина повідомила, що весь цей час діти були із нею в Грузії. А чоловік отримав 60 тисяч грн допомоги, надавши недостовірні дані.

Відомі й інші випадки. Наприклад, у Дніпрі і чоловік, і дружина упродовж 7 місяців отримували допомогу за свою малолітню дитину.

А в Києві чоловік, який у 2021 році переселився із Горлівки і не відповідав вимогам для виплат, скористався недоліками у законодавстві. Після повномасштабного вторгнення рф він переїхав із Подільського до Дарницького району й оформив допомогу на проживання, яку отримує і досі.

Кількість українських біженців, що зареєстровані для тимчасового захисту або в подібних національних схемах захисту в Європі, станом на 28 березня 2023 року сягала 5 млн 8,28 тисяч.

Нагадаємо, ми писали, що на Донеччині злочинці привласнили майже 5 млн грн "бойових" виплат військовим.

Читайте також:
Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні
У Польщі схвалили зміни до закону про допомогу українським біженцям У Польщі схвалили зміни до закону про допомогу українським біженцям
Ірландія скорочує виплати біженцям з України Ірландія скорочує виплати біженцям з України
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні