USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 3 9 3 0 (+950)
USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00

Світоліна обіграла першу ракетку світу у Вімблдоні

Для Еліни це дев'ятий виступ в основній сітці Вімблдону
Світоліна нова_2
Джерело: Тwitter Wimbledon

Українська тенісистка Еліна Світоліна зустрічалася з Ігою Свьонтек з Польщі у чвертьфіналі Вімблдону. Про це повідомляє пресслужба офіційної сторінки Вімблдону.

Так, спортсменки у важкому тригодинному поєдинку обмінялися перемогами у двох перших партіях (7:5, 6:7), а у вирішальнішій сильнішою виявилася Світоліна, вигравши впевнено з рахунком 6:2.

Для Еліни це дев'ятий виступ в основній сітці Вімблдону. Вона вдруге у кар'єрі зіграє у 1/2 фіналу турніру у Лондоні.

У півфіналі Світоліна зустрінеться з чеською тенісисткою Маркетою Вондроушовою.

Раніше

Українська тенісистка Еліна Світоліна у травні стала переможницею турніру рівня WTA 250 у французькому Страсбурзі, обігравши у фіналі росіянку Анну Блінкову. Про це повідомляло "Суспільне Спорт".

Світоліна та Блінкова зустрічалися уперше в кар'єрі. Для Еліни – це 20-й фінал на рівні WTA та перший після повернення у теніс. Для Анни – другий у кар'єрі.

"На шляху до цього фіналу Світоліна пройшла чотирьох суперниць. Це перша подібна серія для українки після повернення й у фіналі вона змогла продовжити її до п'яти виграних матчів поспіль. Тенісистка розпочала матч з двох брейків і повела 3:0, після цього програла одну свою подачу (3:2), але тоді виграла ще три гейми поспіль – 6:2", – пише медіа.

Як тривала гра?

На старті другого сету відбувся найдовший гейм матчу: перший гейм на подачі Світоліної тривав понад 15 хвилин, українка його взяла.

Еліна повела з рахунком 3:0 і двома брейками у другому сеті, аналогічно як у першому. Після цього Еліна двічі програла свою подачу, але взяла одну у суперниці – 4:3 на її користь (з одним брейком). А тоді – взяла два гейми поспіль, з четвертого матчболу закрила гру (6:3 у другому сеті).

Світоліна виграла фінал турніру у двох сетах – 6:2, 6:3.

Тож українка виграла свій перший трофей після повернення у теніс. Спортсменка переривала участь у змаганнях через вагітність і народження дитини. Загалом для неї це 17-й трофей на рівні WTA, вона програвала лише тричі у фіналах.

Перемога на турнірі дозволить Світоліній піднятися на 191-е місце у світовому рейтингу, вона відіграла одразу 317 місць за один тиждень.

Для України – це другий виграний турнір у сезоні WTA 2023 року. Першу перемогу на змаганнях такого ж рівня здобула Марта Костюк, яка виграла турнір в Остіні.

Чому Світоліна грала з росіянкою

Ми розповідали, що Національний олімпійський комітет України вимагає від тенісистів бойкотувати матчі з росіянами та білорусами. Однак не всі українські професійні гравці в теніс готові до цього кроку.

Російські та білоруські тенісисти увесь рік від повномасштабного вторгнення виступають на турнірах у нейтральному статусі, вони також грають проти українців.

У лютому 2023 року експерші ракетки України Еліна Світоліна та Сергій Стаховський проводили майстер-клас для дітей у Києві. Під час заходу гравці розказали, що не всі спортсмени готові бойкотувати такі змагання, бо "Україна як держава, на жаль, не бере участі в становленні спортсменів у цілому. Звісно, якщо є програми або спортивні федерації, що повністю спонсорують і підтримують атлетів, то вони мають право диктувати чи хоча б виставляти певні умови – чи будете ви виходити проти росіян, чи не будете. В іншому випадку вирішувати за спортсменів – це не те що ризиковано, це безвідповідально. Не докладаючи жодних зусиль до створення цієї кар’єри".

Пізніше Федерація тенісу України виступила проти бойкоту турнірів за участю росіян і білорусів.

Крім того, Еліна Світоліна відмовилась тиснути руки російським ті білоруським спортсменам. Жіноча тенісна асоціація (WTA) прокоментувала відмову українок від рукостискання з представницями РФ та Білорусі на корті і заявили, що підтримують таке рішення. Повідомлення опубліковане на офіційній сторінці організації у соцмережах.

Читайте також:
Президентом Словаччини став проросійський Петер Пеллегріні Президентом Словаччини став проросійський Петер Пеллегріні
Українка вперше отримала премію ЄС для жінок-інноваторів Українка вперше отримала премію ЄС для жінок-інноваторів
Українець здобув золоту медаль на етапі Кубка світу зі спортивної гімнастики Українець здобув золоту медаль на етапі Кубка світу зі спортивної гімнастики
Представниця Чехії стала Міс Світу 2024, а України – потрапила в 40 найкращих конкурсанток Представниця Чехії стала Міс Світу 2024, а України – потрапила в 40 найкращих конкурсанток