USD
НБУ
39.59
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.26
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 6 1 9 4 0 (+880)
USD
НБУ
39.59
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.26
Готівка
42.90

Пенсійна реформа: У Раді запропонували нову модель накопичувальної пенсії

Автори законопроєкту обіцяють, що пенсійні накопичення будуть захищеними від знецінення та інфляції
Індексація пенсій
Джерело: відкриті джерела

Народні депутати внесли у Верховну Раду новий законопроєкт про пенсійну реформу. Авторами законопроєкту №9212 є голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія, спікер парламенту Руслан Стефанчук та інші.

Що передбачається законопроєктом

У документі пропонується, що всі категорії людей, що працюють, повинні брати обов'язкову участь у системі накопичувального пенсійного забезпечення до досягнення ними 55 років. А роботодавці повинні сплачувати в обов'язковому порядку пенсійних внесків на користь найманих працівників.

Розмір пенсійних внесків

Пропонується, щоб роботодавці у 2023 році сплачували 1% від розміру зарплат працівників. Далі цей відсоток зростатиме: 1,5% у 2024 році, 2% у 2025 році. Крім того, з державного бюджету буде надходити співфінансування на паритетних засадах.

Розмір Єдиного соціального внеску

Розмір Єдиного соціального внеску (ЄСВ), який сплачується роботодавцем, не змінюватиметься. При цьому накопичувальний внесок включається до складу ЄСВ.

Самостійні накопичувальні внески

Документом передбачається, що розмір самостійних внесків працівника може бути збільшений за його бажанням. Причому держава буде співфінансувати такі внески на паритетних засадах в межах 3% від розміру середньої заробітної плати за видами економічної діяльності у середньому по економіці.

Для фізосіб-підприємців та самозайнятих осіб умови щодо добровільних внесків та співфінансування державою є ідентичними.

Як функціонуватиме система накопичувального пенсійного забезпечення

Модель буде комбінованою. Передбачається, що спочатку акумулювання внесків відбуватиметься в уповноваженому Пенсійному фонді, створеному державою, на період до 31 грудня 2025 року.

По закінченню цього строку кожен учасник системи зможе обрати будь-який авторизований недержавний Пенсійний фонд, куди будуть сплачуватись внески на його користь та формуватись пенсійні накопичення.

Зберігатися пенсійні накопичення будуть у авторизованих банках-зберігачах.

А управляти активами недержавних Пенсійних фондів будуть авторизовані компанії з управління активами. 

Як будуть захищатися пенсійні накопичення

Автори законопроєкту наголошують: пенсійні накопичення будуть зберігатися від знецінення та інфляційного впливу за рахунок їх інвестування в переважно консервативні фінансові інструменти. Однак які це саме інструменти не уточнюється.

Що робити після смерті накопичувача

Передбачається, що кошти накопичувальної системи є власністю учасників системи у тому розмірі, який був накопичений на їх індивідуальних пенсійних рахунках. У випадку смерті накопичувача право власності на пенсійні заощадження перейдуть до їх спадкоємців.

До речі, нещодавно ми писали, що Пенсійний фонд дозволив купувати страховий стаж.

Читайте також:
Призовники більше не зможуть отримати паспорти за межами України Призовники більше не зможуть отримати паспорти за межами України
США вже таємно доправили ATACMS до України США вже таємно доправили ATACMS до України
Україна ратифікувала Угоду про цифрову торгівлю з Великою Британією Україна ратифікувала Угоду про цифрову торгівлю з Великою Британією
Ракети для ППО і HIMARS та бронетехніка: Повний список озброєння, яке отримає Україна від США найближчим часом Ракети для ППО і HIMARS та бронетехніка: Повний список озброєння, яке отримає Україна від США найближчим часом